A macskavadító macskamenta

A macskamenta az emberek számára az első pillantásra nem más, mint egy szép virágos növény, úgy tűnik, hogy a macskákra mágikus hatása van. Amint a szobatigrisek az illatos növény közelébe érnek, valóságos rohamot kapnak. Az emberek számára is tartalmaz érdekes összetevőket: nyugtatóként, emésztést elősegítőként hat, és enyhén euforikus állapotot okoz.

A macskamenta eredetileg Dél-Európából és Afrikából származik, de a 18. század közepe óta nálunk is megtalálható. A növény zöld levelei kellemes menta- vagy citromillatúak. A virágok mindig közel egymáshoz vannak, kelyhet alkotnak, amelyek többnyire kék-lila, fehér, rózsaszín vagy sárga színűek. Az évelő növény ellenáll a télnek és rendkívül robusztus.

Játékszerként is használjákMiért hat a macskákra?

Máig nem tisztázott, hogy miért éppen a macskamentának van olyan erős hatása a macskákra. Egy dolog azonban biztos: nem minden macska reagál a növény illatára. Míg néhány szobatigris teljesen euforikus táncot jár a szár körül, széttépi a leveleket és megeszi, forog a földön, vagy körben táncol, a szag más macskákat teljesen hidegen hagy. Különösen a fiatal, szexuálisan éretlen vagy nagyon öreg macskák közönyösek a macskamenta illatára.

Mindazonáltal úgy tűnik, hogy az illatnak nincs afrodiziákus hatása, mert még ivartalanított macskák is elkábulnak a növénytől. A macskamenta azonban nem veszélyes. Éppen ellenkezőleg, sok macskatulajdonos például szárított macskamentát tesz kis zsákokba, és ezt használják játékszerként kis kedvenceik. Aki azonban azzal a gondolattal játszik, hogy macskamentát ültet a kertjében, hamarosan látni fogja, hogy a környék minden macskája összegyűlik a virágágyás körül…

A macskamenta hatása az emberre

Az emberekre is kissé euforikus hatású a macskamenta. A szárított leveleket használhatják teaként, vagy dohányt készítenek belőle. A macskamenta tea lazító hatású, fájdalomcsillapítóként, izzasztóként, görcsoldóként, lázcsillapítóként és emésztést elősegítőként használják. Még álmatlanság, ingerlékenység, idegesség esetén is javulást hozhat a tea.

Két evőkanál szárított macskamentára öntsünk 2,5 dl forró, nem forrásban lévő vizet, és hagyjuk öt percig állni. A tea íze frissítő menta- és citromízű. Egyesek a szárított macskamentát marihuána helyettesítőként füstölik el. Erre a macskamentát magában, vagy dohánnyal keverve használják. A macskamenta friss leveleit meg lehet rágni, és enyhülést hoz fogfájás esetén. A levelek alkalmasak külső sérülésekre kötésként, kenőcsként használják reumaproblémák, vagy aranyér esetén.

(Németből fordította: Koncz László)