Kevés és hiányos információk a zsírleszívásról

Azok, akik a zsírleszívásra keresnek rá az interneten, egészen szegényes információhalmazt találnak – derül ki egy friss, Amerikai Plasztikai Sebészek Társasága által végzett kutatásból. Nincs elég információ a zsírleszívás kockázatával kapcsolatban, és kiábrándítóan kevés, alacsony színvonalú információ érthető el még a plasztikai sebészek honlapjain is.

A legnépszerűbb keresőfelületek segítségével a szakemberek 245 honlapot azonosítottak (az irreleváns és a másolt oldalakat nem vették figyelembe). Ezek alapján kiderült, hogy alapvető hiányosságok vannak a témával kapcsolatos információáramlással kapcsolatban, csupán 30 olyan oldalt sikerült azonosítani, amely a 36 megszerezhető pontból legalább 18-at elért. Az átlagos eredmény 16 pont volt, és összesen nyolc oldal bizonyult eléggé informatívnak és precíznek ahhoz, hogy elérje a 29 pontot.

Ismerni kellene a kockázatokat is

Az eredmény már csak azért is sajnálatos, mert a vizsgált honlapok kétharmadát plasztikai sebészek készítették azzal a szándékkal, hogy saját szolgáltatásukat értékesítsék az érdeklődők számára.

Kiderült, hogy a plasztikai sebészek által szerkesztett oldalakon a legtöbb esetben semmilyen információ nem érhető el a zsírleszívással járó potenciális kockázatokkal kapcsolatban.

A zsírleszívás általában véve meglehetősen kockázatmentes beavatkozás, de tízből egy esetben a szakemberek találkoznak kisebb-nagyobb problémákkal az eljárás kapcsán. A jelenlegi adatok szerint 5 ezerből 1 esetben halálos kimenetelű is lehet a komplikáció.

A szakemberek aggasztónak tartják, hogy ilyen mértékben hiányos az információáramlás a témában, és felhívják a szakma figyelmét arra, hogy ezen ideje változtatni.