Hol tart az öregedésgátlás (anti-aging)?

Aki fiatal, még alig tudja elképzelni, hogy milyen érzés öregnek lenni. A 30-on túl azonban hirtelen rádöbben: a bőre kevésbé feszes, a táplálkozással és alkohollal elkövetett bűnöket a szervezet már nem bocsátja meg olyan gyorsan. Az öregedés nem a legszebb, de a világ legigazságosabb dolga, mert mindenkit érint, gazdagot vagy szegényt, férfit vagy nőt.

A szakorvosok kronológiai és biológiai öregedést különböztetnek meg. A központi tézis: aki fizikailag és szellemileg fitten tarja magát, egészségesen táplálkozik és nem vesz részt a test vagy elme túlzott kihasználásában, jó esélye van a születési dátum szerinti legmagasabb kronológiai életkor elérésében.

Fordítva ugyanez érvényes: aki dohányzik, rendszeresen alkoholt iszik és nem sportol, nem ápol barátságokat, vagy nem találja az egyensúlyt a családban, valószínűleg gyorsabban öregszik, mint ahogy a kronológiai idő szerint kellene.

A mozgás, a jókedv fiatalon tartÖregedés minden lélegzetvétellel

Minden lélegzetvétel, minden szívdobbanás nyomot hagy a testen. Az öregedés tehát azt jelenti, hogy a növekvő kopással alábbhagynak a fizikai és mentális képességek. Ez a folyamat nem minden embernél egyformán gyors, a gének befolyásolják az öregedés sebességét és intenzitását.

Az első jelzéseket a külső megjelenés adja. Aki kívülállóktól hallja, hogy ő fiatalos, vagy fiatalnak becsülik, általában a helyes úton jár. Konkrétabb fogódzót az orvosi kérdőívek szolgáltatnak, amelyek pontrendszer alapján határozzák meg a biológiai életkort.

Mit tehetünk mi magunk?

Az egészséges, magas rosttartalmú táplálkozás sok vitaminnal és ásványi anyaggal, a rendszeres testmozgás és az elegendő alvás az egyik fő pillére a fiatalon maradásnak. A boldog magánélet is az élet meghosszabbítása irányába hat, a házas nők átlagosan 4,5 évvel tovább élnek, a különbség a házas és agglegény férfiak között 10 év is lehet.

Egészséges hozzáállás

Rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás mellett saját hozzáállásunk is vizsgálandó. Pozitív gondolkodású emberek általában jobb mentális küzdőképességgel rendelkeznek. Kevesebb stressznek teszik ki magukat, és ezáltal védik immunrendszerüket. Aki képes saját magán nevetni, szuverenitást és higgadtságot mutat, annak jó esélye van arra, hogy boldog és egészséges időssé váljon.

Kockázatok és előnyök

Az anti-aging medicina az egészséges életmódból indul ki. Míg néhány évvel ezelőtt a vitaminok és ásványi anyagok voltak előtérben, néhány anti-aging orvos ma is propagálja az öregedés hormonokkal való késleltetését. Az ösztrogénnek az a hatása, hogy a menopauza után megfiatalítja a bőrt, és megakadályozza a hangulati ingadozásokat. Az idősebb férfiaknál az androgének megakadályozza a zsírosodást és az izomvesztést.

A hormonok alkalmazása azonban vitatott. Kimutatták, hogy az ösztrogén adagolása növelheti a mellrák kialakulásának kockázatát.

Egyes orvosok úgy vélik, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás és az elhízás nagyobb kockázati tényező a mellráknál, mint az ösztrogénadagolás. A férfiak számára történő hormonadagolásnál még nem világos, hogy ezek elősegítik-e a prosztata- és májdaganatok növekedését.

(Németből fordította: Koncz László)