A férfiak egészsége a nők felelőssége

A férfiak átlagosan hét évvel korábban halnak meg, mint a nők. Ez világjelenség, ugyanúgy vonatkozik az iparosodott, a fejlődő országokra és a harmadik világ országaira. Még Japánban is, ahol a várható élettartam összességében nagyobb, a férfiak 5-8 évvel korábban halnak meg, mint a nők. Ennek az oka elsősorban a férfiak kockázatos egészségi magatartása.

Bár a rostocki Max Planck Demográfiai Kutató Intézet tanulmányából kirajzolódik, hogy a várható élettartam az iparosodott országokban 10 évenként 2-3 évvel folyamatosan emelkedik, a különbség a várható élettartam tekintetében a férfiak és nők között megmarad.

A házasságból a nők profitálnakA férfiaknál az ok a hiányzó tudatosság hiánya a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint tekintetében, valamint a táplálkozás, a testmozgás, a dohányzás, ivás és más szenvedélybetegségek figyelmen kívül hagyása, a nagyobb kockázatvállalás az utcai közlekedésben és a sportnál.

A férfiak inkább és intenzívebben erőszakosak, mint a nők. Ám csak a férfiak nők elleni erőszakát észlelik általában, valójában azonban a férfierőszak több mint kétharmada irányul a férfiak ellen. A kockázatvállalás és az erőszak a kutatók szerint nem genetikai eredetű, hanem a nevelés és a szocializáció következménye.

Védőernyő alatt

A nős férfiak egészségesebben élnek – legalábbis statisztikailag. Ha a halálokokat elemezzük, akkor látható, hogy a házasság nyilvánvalóan védőteret képez, amelyben a partnerek segítik az egészséget támogató viselkedést, és szükség esetén mozgósítani tudják a támogató szolgáltatásokat.

Ugyanezt a hatást valószínűsítik a stabil partnerkapcsolatban élő férfiaknál. A nem házasok mortalitása 1,5-2,5-szer akkora, mint a házasoké. A férfiak tehát egészségügyi szempontból többet profitálnak a házasságból, mint a nők.

A jelenség oka kézenfekvő: a nők hagyományosan felelősek az egészségügyi kérdésekért a családon belül. A házasság egészségjavító hatásának úgy tűnik, van kumulatív hatása is: minél hosszabb ideig tart a házasság, annál nagyobb az egészségvédelem.

Felelősség, anyagiak

A jövedelem és a családi állapot is fontos szerepet játszik a férfiak egészségében. A kölni egyetem tanulmánya szerint Németországban a kevesebb, mint 1500 euro bruttó jövedelemmel rendelkező férfiak várható élettartama 71 év. Ha a férfi jövedelme meghaladja a 4500 eurót, a várható élettartama 80 év.

A munkakörnyezet a másik terület, ahol a férfiak erősebb terhelésnek vannak kitéve, mint a nők. A férfiak gyakrabban dolgoznak zajban, porban, hőségben és stressz alatt. Egyidejűleg átveszik a kenyérkereső szerepét a családban, és meg kell birkózni egy tipikus férfias terheléssel: ez egyrészt a családfenntartó felelőssége, másrészt sokkal nagyobb felelősségük van a háztartásban és a gyermeknevelésben. Mindez fokozza a nyomást. A hosszú távú következmények gyakran az alkoholizmus, a harag, az erőszak és a masszív önpusztítás.

(Németből fordította: Koncz László)