Napszemüveg a bipoláris zavar ellen

A napszemüvegben alvás segíthet abban, hogy mérséklődjenek a depresszió és a bipoláris zavar tünetei. A változás akár már három nap alatt érzékelhető. A borostyánszínű lencsével ellátott napszemüveg blokkolja a kék fényt, amely nemcsak a napsugár természetes összetevője, de a számítógép és a mobiltelefon által kibocsátott fény jelentős részét is kiteszi.

Ez a fény abban van a segítségünkre, hogy az ember minden nap újra tudja állítani a biológiai óráját, ugyanakkor a túl sok kék fény blokkolja ezt a képességet, és ez alvászavarhoz vezet.

A napszemüveg segíthet A szakemberek emellett az éjszakai kék fény számos egyéb negatív hatását is azonosították: a túlsúly és a depressziós tünetek szintén összefüggésbe hozhatók a túl sok éjjeli kék fénnyel.

A norvég Bergeni Egyetem munkatársai 32 olyan pácienst vizsgáltak, akik bipoláris zavar miatt kerültek kórházba. (Depressziós és különböző mértékben felhangolt „mániás” időszakok követik egymást.) Mindannyian borostyánszínű vagy éppen átlátszó lencséjű szemüveget viseltek este hat után egészen addig, amíg fel nem ébredtek.

Kiderült, hogy azok a páciensek, akik napszemüveget viseltek, kevésbé intenzív tünetekkel néztek szembe már három napon belül. A tüneteket egy 60 pontos skálán értékelték súlyosságuk szerint, és a napszemüveget viselő csoport esetében 14,1 pontos volt a csökkenés.

Elképesztő, hogy ilyen gyorsan ilyen jelentős változásra került sor. Bár ez egy kis kutatás, izgatottan várjuk a további felmérések eredményét – fogalmaznak a Bergeni Egyetem munkatársai.