Y-generáció – hervasztó szexuális élet

Amióta világ a világ, az idősebb generációk mindig sopánkodtak a fiatalabbak szexuális szokásai miatt. Napjainkban azonban éppen az idősebbek az idősebbek azok, akik csodálkozhatnak azon, miért élnek olyan hervasztó szexuális életet a fiatalok. Olyan sok időt töltenek a világhálón, hogy kevesebbet beszélgetnek személyesen, és így nem is élnek nemi életet.

A Florida Atlantic Egyetemen dolgozó Ryne Sherman és a Widener Egyetemen dolgozó Brooke Wells részvételével készült kutatásban egy, az egyesült államokbeli felnőttek országos reprezentációját adó tanulmány 26 707 válaszadójának adatait elemezték, akik között a mostani, az ezredforduló környékén született Y-generáció és elődje, az X-generáció tagjai is megtalálhatók. A kutatók kiderítették, hogy a mai fiatalok kisebb valószínűséggel számoltak be arról, hogy 18 éves korukra már éltek nemi életet.

KockázatkerülőkTwenge professzor, a Generation Me című könyv szerzője szerint az 1990-es években született 20-24 évesek 15 százaléka arról számolt be, hogy 18 éves kora óta nem volt szexuális partnere, ami az X-generáció képviselői esetében csak 6 százalék volt fiatal felnőtt korukban. Ez a szexuális inaktivitás éles ellentétben áll az úgynevezett „felszedős kultúra” elvével, amely állítólag elterjedt az ezredforduló környékén született korosztályban. Valójában a mostani fiatalok közül többen egyáltalán nem szexelnek, és még kevesebben szednek fel rendszeresen újabb szexuális partnereket.

Az online társkereső alkalmazásoknak elméletileg segíteniük kellene a mai fiatalokat abban, hogy könnyebben találjanak szexuális partnert, de a technológia valószínűleg éppen ellenkező hatást váltott ki, és a fiatalok olyan sok időt töltenek a világhálón, hogy kevesebbet beszélgetnek személyesen, és így nem is élnek nemi életet – magyarázták a kutatók.

Twenge professzor azt is hozzátette, hogy az Y-generáció tagjait sokkal jobban érdekli a saját biztonsága, ami a csökkent alkoholfogyasztásban és más területeken is megnyilvánul. A szakember szerint ez egy rendkívül kockázatkerülő generáció, sokkal inkább, mint az előző nemzedék, és ez a hozzáállás szexuális választásaikat is befolyásolja.

Az ezredforduló környékén születettek kevésbé aktív szexuális életéhez hozzájáruló egyéb tényezők közé tartozik továbbá a pornográfia széles körű elterjedése, a szüleikkel élő fiatal felnőttek történelmi rekordnak számító mennyisége, az első házasság későbbi életkori időpontja, valamint az azonnali szórakozás hozzáférhetősége az interneten.

A kutatás eredményei részletesen az Archives of Sexual Behavior című szaklapban olvashatók.