Örülnek a férfiak a forradalmi fogamzásgátlónak

A férfiak pozitívan fogadták az új férfi fogamzásgátlót, a Vasalgelt – legalábbis egy nemrégiben megjelent kutatás szerint. A férfiak többségének véleménye szerint ígéretes eredmény született, amely forradalmasíthatja a fogamzásgátlást. Ha a termék elterjed, csökkenhet a nem kívánt terhességek száma, a férfiak szerepe pedig nőhet a fogamzásgátlásban.

Jelenleg az óvszer és a vazektómia (mindkét oldali ondóvezeték lekötése) az egyetlen férfi fogamzásgátlás, így aránytalanul nagy terher hárul a női nemre. A Vasalgel egy hosszú hatású, visszafordítható fogamzásgátlás (long-acting reversible contraceptive – LARC), mely még fejlesztés alatt áll, és elfogadható módszert kínál a férfiak számára.

Egy teherrel kevesebb

A kezelés során az ondóvezetékbe polimert fecskendeznek, mellyel dugó képződik a csatornában, így az életképes spermiumok nem tudnak végighaladni rajta. Az eljárás 10 évig is hatásos lehet, emellett bármikor visszafordítható egy injekcióval, amely feloldja a létrehozott dugót.

A kutatók a férfiak véleményére voltak kíváncsiak az új fogamzásgátlóról. A kutatás során 146 férfi résztvevőt kérdeztek a termékről. Az eredmények alapján a Vasalgelről alapvetően pozitív volt a vélemény, a résztvevők 41%-a használni fogja a terméket, ha elérhető lesz, míg 22%-a nem használná. A férfiak 57%-a tartotta a Vasalgel használatát „nagyon jónak”, illetve „jónak”, míg mindössze 6% nyilatkozott róla a „szörnyű” és „nagyon szörnyű” jelzőkkel. A legtöbben szeretnék, ha a termék mihamarabb a boltok polcaira kerülne.

Aisha King, a kutatás egyik szerzője szerint az eredmény rámutat arra, hogy a fiatal férfiak készek levenni a fogamzásgátlás terhét a nők válláról. Amennyiben a termék elterjed, csökkenhet a nem kívánt terhességek száma, a férfiak szerepe pedig nőhet a fogamzásgátlásban.