Mi a Miron holisztikus életmód program?

A program az élet minden területén egyszerűen betartható, az egyén igényei és adottságai szerint alakítható életmódi ajánlás, a család lehetőségeihez szabva. A program éppúgy való egészséges babáknak, akikkel szüleik okosan akarnak törődni, mint a valamilyen betegséggel vagy kromoszóma rendellenességgel fejlődő magzatnak. A cél, hogy a baba jól érezze magát.

Elsősorban a prenatális 20. héttől a baba 18 hónapos koráig tartó időszakot öleli fel, de természetesen végigkíséri az egész életutat. Segít fokozni az intelligenciát, javítja az ember önmagával való kapcsolatát, és a testi működési zavarokra, betegségekre is tartalmaz javaslatokat.

Babafejlesztés a családban

A babának legyen jó!

Mitől holisztikus? Ha valami holisztikus, azt valójában egységében szemléljük. Tehát nemcsak egy oldalt emelünk ki és tökéletesítünk a maximumig, hanem inkább mindennek az egymáshoz fűződő harmonikus működését helyezzük előtérbe. Így nem törekszünk tökéletességre, nem az a cél, hogy vegánul étkezzünk, kihagyva minden gramm cukrot, vagy hogy naponta dinamikusan fejlesszük a gyermeket. Van néhány alapszabály, amit be kell tartani, de semmit sem szabad a kellemetlenségig fokozni. A legfontosabb alapszabály: figyelni kell a kiegyensúlyozott táplálkozásra, a mindennapos mozgásra, a heti szinten ajánlott tevékenységekre, de az egész nem ér semmit, ha a baba nem érzi jól magát közben!

A legfontosabb szempont, hogy bármit is teszünk a babával, az örömmel töltse őt el! Az egyetlen alapelv, amit minden körülmények között figyelembe kell venni: a célunk a baba rezgésszintjének magasan tartása!

Ez természetesen ugyancsak összetett kérdés. Ehhez az egész családnak együtt kell működni, lehetőség szerint nem idegeskedni, nem stresszelni a holnap miatt, hanem a jelen pillanatban örülni egymásnak.

Ki az, aki ezt képes megvalósítani?

Valóban nem képes mindenki ezt így megvalósítani. De erre törekedni mindenkinek érdemes. Jó, ha tudja a szülő, a baba magas rezgésszintje a szüleinél kezdődik! Ugyanakkor, ha apuka ideges az egész napos munka miatt, anyuka ne stresszeljen azon, hogy apuka leviszi a baba rezgésszintjét a saját rosszkedve miatt! Ilyenkor jó, ha együtt elmennek fürdeni, vagy egy közös sétára, együtt játszásra kerítenek sort. A baba szereti látni, ahogyan szülei feloldódnak. Jóval bölcsebbek a gyermekek, mint azt a felnőttek sokszor feltételezik róluk! Pontosan tudják, lehet valakinek rossz napja, és boldogok, ha éppen ők azok, akiknek sikerül a szülők rosszkedvét elhessegetni egy-egy édes mosollyal vagy kacagással. Ne legyünk türelmetlenek magunkkal, és legyünk tudatában, a gyermek sem várja el a szüleitől, hogy isteni magasságokban létezzen. Legyen csak egy esendő ember a szülő, aki igenis akar önmagáért tenni, és igyekszik letenni a napi gondokat, amikor hazaér a családhoz.

Mit kell tenni naponta?

Ahány család, annyi szokás. Ugyanakkor igyekezzünk minden napra beiktatni 15-20 perc együtt játszást, közös pancsolást vagy játékos tanulást. Itt sem az a cél, hogy belegebedjen a szülő, hiszen attól nő a baba rezgésszintje, ha jól érzik magukat együtt. Sokszor elég a picinek, ha melléfekszünk és csodáljuk őt, ha csak nézzük, és beszívjuk szépségét.

Derita mNemos