A (k)rém nehéz döntés

Legtöbben a reklámok hatására és ismerősök ajánlására vásárolnak arckrémet. A nők többsége azonban rosszul választ hidratálót, arcápolót, sokan nem is ússzák meg ép bőrrel, mert akár ronthatnak is a bőrünk állapotán. Ezért sem a legjobb ötlet arckrémet ajándékozni, és ha kapunk – például karácsonykor –, ne kenjük magunkra gondolkodás nélkül.

Ha nem a megfelelő terméket vagy nem a megfelelő területen alkalmazzuk, csak rontunk a helyzeten – emiatt gyakran végzik a fürdőszobaszekrény mélyén a többi porosodó készítmény mellett. Holott a krém lehet, hogy kiváló, csak éppen másnak.

Hatástalan krémre ne költsünk

A legnagyobb probléma, hogy sokan nem tudják, milyen típusú az arcbőrük. Vagy ha tudják, akkor rosszul. Az arcbőr ugyanis nem egyszerűen száraz vagy zsíros. Legtöbbünk kombinált bőrtípusú, vagyis az arc különböző területein eltérő tulajdonságú a bőr, így másfajta ápolást igényel. Ráadásul a bőrtípus a korral is változik, és külső tényezők is befolyásolják – magyarázza Bárányos Zsuzsa kozmetikus, elektrokozmetikus.

Mi kell a bőrnek?

Nincs könnyű dolgunk, ha segítség nélkül nézünk szembe a krémek tengerével a boltok polcain. Legtöbben a márka, a doboz, az illat és persze az ár alapján döntenek. A címkén lévő összetevőket kevesen olvassák el. Egyrészt mert bolhányi betűkkel van írva, másrészt mert többnyire latinul vagy angolul.

Az igazság az, hogy szinte lehetetlen szakértő segítsége nélkül eldönteni, pontosan milyen termékre van szüksége a bőrünknek. Ehhez ugyanis ismernünk kellene, hogy mit jelentenek a krémek összetevői, és hogy az adott összetevő megfelelő-e számunkra.

A zsíros bőrre javallott kozmetikumok jó része például tartalmaz alkoholt, ami ugyan azonnali hatásként megszünteti a bőr zsírosságát, ám hosszú távon csak fokozza a zsír termelését – mondja Bárányos Zsuzsa. Zsíros bőr esetén a radírozás csodát tesz a bőrrel. Otthon bőrradírozással, kozmetikában mikrodermabrázióval vagy hidrodermabrázióval lehet hatékonyan csökkenteni a bőr megvastagodását, és ezzel javítani a bőr állapotát

Minden nő erre vágyik: krém, ami eltünteti a ráncokat

Ilyen krém sajnos nem létezik. A kozmetikai termékek valójában arra szolgálnak, hogy minél hosszabb ideig megőrizzék a bőr állapotát. A jól megválasztott arcápolók meghosszabbíthatják a kozmetikai kezelések hatásait, két kezelés között megőrizve az eredményt, de a ráncokat nem tüntetik el.

Bőrünk fiatalságának megőrzését vagy ráncaink halványítását speciális kezeléssel, illetve a megfelelő életmóddal kiegészítve valósíthatjuk meg. A meglévő ráncokat is el lehet eltüntetni kozmetikai úton, például a háromlépéses facelifting kezeléssel. Ennek során izomstimulációval képesek vagyunk ahhoz hasonlóan tornáztatni az arc izmait, mint egy kiadós edzés közben a test izmait. Ezzel visszaadhatjuk az arc izmainak eredeti térfogatát, így megemelkedik az arc. A második lépésben kötőszövet regeneráló és bőrfeszesítő kezelés segít abban, hogy a harmadik lépésben a ráncok mélységét csökkentsük.

A bőrünk üzen, a kozmetikus válaszol

Érdemes időről időre konzultálni kozmetikusunkkal, aki bőrünk állapotából olvasva megfelelő kozmetikai termékeket tud javasolni és pontos útmutatást adni az otthoni bőrápolásra. Így amellett, hogy tovább őrizhetjük meg bőrünk szépségét, fiatalságát és egészségét, rengeteg felesleges – hatástalan krémekre és elkerülhető kezelésekre költött – kiadástól kímélhetjük meg magunkat. Ez a tudatos bőrápolás.

Bárányos Zsuzsa
kozmetikus, elektrokozmetikus