A háziállat segít a mentális problémákban

A macska, kutya, madarak és az összes többi háziállat segít abban, hogy a mentális problémák kezelhetőbbek legyenek. Állatterápiát először a 18. században használtak szellemi fogyatékos emberek kezelésre. A páciensek könnyebben kezelhetők lettek, jobban reagáltak a kezelésekre, nyugodtabbak voltak, könnyebben teremtettek kapcsolatot ápolóikkal.

A Manchester Egyetem tudósai több mint 50 olyan felnőttel beszélgettek, akik hosszútávú mentális problémákkal küzdenek. A fő kérdés az volt, hogy milyen szerepet játszanak házi kedvenceik a társasági életükben.

Azonnali megnyugvás

Sokan azt mondták el, hogy az állat állandó fizikai közelsége azonnali megnyugvást hoz, illetve a kellemetlen tünetekről – hanghallások, öngyilkos gondolatok – is segítenek elvonni a figyelmet.

Van, hogy az ember a legszívesebben belesüllyedne az apátiába, aztán a macskák valahogy visszahúznak – fogalmazott az egyik páciens. Egy másik, pszichózissal küzdő beteg a hanghallások kapcsán azt mondta, hogy madárcsicsergésre gondol inkább helyettük. (A hanghalló személyek külső, reális hangforrás nélkül is hallanak hangokat, amelyek azonban teljesen valóságosnak tűnhetnek számukra.)

A szakemberek szerint a házi kedvencek rendkívül fontos szerepet játszanak abban, hogy a mentális betegséggel küzdő páciens ne hagyja el teljesen magát, és ne süllyedjen teljes apátiába.

A kutatás a BMC Psychiatry című szaklapban jelent meg.