Mi az, ami valóban számít az életben?

A 90 éven felüliek különleges, elit csoportot alkotnak. Hosszú életük, az évtizedes élettapasztalatok során bölcsességre tettek szert. Ők azután igazán tudják, mi az, ami a legfontosabb az életben. Evelyn Dymond, 95 éves: fontos a pozitív hozzáállás, a jó humorérzék, az élet, az emberek szeretete. Legyünk hálásak minden napért, és élvezzük a csokoládénkat.

Fontos a függetlenség. Nem akarom, hogy mások segítsenek. Fontos, hogy az ember tevékeny maradjon, és megőrizze a humorérzékét. Rendszeresen úszom, tornázom, és pulóvert kötök hátrányos helyzetű gyerekeknek. 92 éves koromig dolgoztam. Addig nem is észleltem, hogy öreg vagyok. (Lee Katz, 96 éves)

Szeretet, család

A legfontosabb dolog az életemben a házasságom volt. Most, 92 évesen, a legfontosabb számomra, hogy szellemileg friss maradjak. (Maryse Pepin, 92 éves)

Mi motivál? Olyan munkát végezni, amit szeretek. Még dolgozom. Fiatalok, gyerekek (minél kisebbek, annál jobb) – ők motiválnak. Nem eszem túl sokat, vacsora és lefekvés között már nem nassolok. És fontos a testedzés. Én hétfőn, szerdán és pénteken járok tornázni – meg szombaton és vasárnap is. (Lyle Marty, 93 éves)

Életem legfontosabb dolga volt, hogy túléljem a 2. világháborút, és a két munkahelyi balesetemet. Jelenleg a legfontosabb számomra, hogy fizikailag és szellemileg is jó egészségben maradjak. (Marco Pepin, 92 éves)

Áldott életem volt. A család, a barátok és az egyház nagyon fontosak számomra. A családunk igen összetartó. Nem szeretek sokat üldögélni. Szeretek tevékenykedni. Amikor ősszel elestem és eltörtem a medencémet, azt mondtam magamnak: ne hagyd, hogy ez negatív irányban megváltoztassa az életedet. A családom és a barátaim nagy segítséget jelentettek számomra, hogy túljussak a baleseten. Mindig észben tartottam édesapám tanácsát: az embernek dolgoznia kell, hogy a legjobbat hozhassák ki önmagukból. (Kathleen Montgomery, 89 éves)

Számomra a gyerekeim fontosak. Mindegyiket nagyon szeretem. Az egészségem a 94 évemhez képest jó. Mindenkinek csak azt tanácsolom, hogy figyeljen az egészségére. És legyen jó a gyerekeihez. (Edih Botkin, 94 éves)

12 éves koromban édesapám azt mondta nekem: csak két ember van az életben, akinek a kedvére kell tenned – önmagad és Isten. Ha ennek a kettőnek nem teszel örömére, bajban leszel. Nem iszom, soha nem dohányoztam. Egy múzeumban dolgozom, ha tudok, vezetéseket tartok. Kissé már lelassultam, de nem adom fel. (Jim Peters, 91 éves)

A családom tesz boldoggá. Remek feleségem és nagyszerű gyerekeim vannak. A kezem munkája örömet jelent számomra. Szeretek elültetni egy magot, és nézni, ahogy fejlődik. (Charles Ross, 96 éves)

Fontos számomra, hogy a szellemi képességeimet szinten tartsam, és elláthassam a saját dolgaimat. A legjobb, ami az emberrel megtörténhet, hogy egészséges marad. Fontos a testmozgás és a megfelelő étkezés. (Shannon Walker, 93 éves)

(Angolból fordította: H. Orsi)