Fűszernövények a konyhában

Sokan megismertük már a fájdalmas élményt a konyhában: veszünk egy cserép bazsalikomot, leszedünk róla néhány levelet a paradicsomos mozzarellához, a többi pedig pár nap múlva lankadtan lóg, vagy elkezd fonnyadni, egyszóval menthetetlen. Bár minden kezdet nehéz, néhány tippel és egy kis tapasztalattal mindenki varázsolhat fűszer-paradicsomot a konyhában.

Megéri próbálkozni, mert a fűszernövények nem csak sok ételt tesznek finomabbá, a konyhában is jól néznek ki, kellemes illatot terjesztenek, és azzal az érzéssel, hogy magunk „takarítottunk be” valamit, minden hobbikertész boldognak érzi magát.

Végül, de nem utolsósorban a fűszernövények sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, és az illóolajoknak köszönhetően kedvező hatással vannak az emberi szervezetre. Ezek megőrzése érdekében fontos, hogy a lehető legfrissebb fűszernövényeket használjuk, és csak a főzés végén adjunk őket az ételhez.

A nyár elején nagy a választék a termesztésre alkalmas cserepes növényekben. A konyhában tartásra különösen alkalmas a kapor, a petrezselyem és a metélőhagyma.

Más fajták, mint a bazsalikom, a kakukkfű, vagy a rozmaring, mediterrán hangulatot varázsolnak az erkélyen vagy a kert sarkában. A borsmenta és a koriander, amelyek keleti illatot hoznak az ételbe, valamint a citromfű szintén alkalmas a saját termesztésre.

Erkély, konyha vagy kert

A fűszernövények kiválasztásában meghatározó tényező természetesen először is a saját ízlésünk, de az ültetéshez rendelkezésre álló terület is. A napfénytől védett hely tökéletes a fűszernövények ültetéséhez. Akinek széltől védett erkélye van, ahova azonban besüt a nap, vagy egy darab zöld területe sok napsütéssel, szinte minden fűszernövényt elültethet. Ezek közé tartoznak a Földközi-tenger melléki országokból származó tipikus fűszernövények, például a rozmaring, az oregánó, a zsálya vagy a levendula.

De még déli fekvés nélkül sem kell lemondani a fűszernövényekről, ugyanis a kissé árnyékos helyeken is jól fejlődnek olyan fajták, mint a petrezselyem, a metélőhagyma, a borsmenta, a turbolya vagy a lestyán.

Természetesen a megfelelő elrendezéssel is befolyásolhatjuk a napfény időtartamát: a speciális fűszernövényes polcok ugyanúgy hasznosak lehetnek, mint az egyszerű polcok, amelyeken a „napimádók” a legmagasabb szinten vannak. Más fűszernövények árnyékban is fejlődnek. Ezenkívül lógó kosarak csatlakoztathatók rácsos falakhoz vagy korlátokhoz, növelve ezzel a teret.

Vigyázat, ha több növényt kombinálunk egy nagyobb edényben: a növényeknek nemcsak szépen kell illeszkedniük egymáshoz, hanem hasonló igényekkel is kell rendelkezniük a fény, a páratartalom és a talaj tekintetében.

(Németből fordította: Koncz László)