Tévhitek a tévénézésről

Ne nézd közelről a tévét, mert elromlik a szemed! Ki ne hallotta volna már ezt? De vajon valóban ez a legnagyobb probléma, vagy nem számít, honnan és hogyan nézzük a készüléket? A foci VB kapcsán a tévénézés kérdése igen aktuális, hiszen ilyenkor azok is leülnek a képernyő elé, akik amúgy nem néznek gyakran televíziót. Az alábbiakban mindenre fény derül!

A tévénézés szemre gyakorolt hatását számos tévhit övezi. Szemészorvos szakértő segítségével most igyekszünk megosztani a tényeket és eloszlatni a tévhiteket, hogy mindenki tisztán lásson.

Pihenjünk, pislogjunk

Valóban árt, ha közelről nézzük?

Ha a 60-as években élnénk, és az akkoriban legmodernebbnek számító, domború képernyős, katódsugaras tévén néznénk az olasz-brazilt, akkor minden okunk meglenne rá, hogy aggódjunk. A 60-as években a General Electric ugyanis néhány olyan új színes tévékészüléket is eladott, melyek úgynevezett ionizáló röntgensugárzása sokszorosan meghaladta az egészségügyi határértéket, ami valóban károsította a szemet. Bár a gyártó gyorsan kivonta a forgalomból az érintett készülékeket, és javította a hibát, ez a tévhit azóta is megmaradt, pedig a mai modern tévékészülékek esetében ettől már egyáltalán nem kell tartanunk.

Képátló szorozva 3 méter

A káros sugaraktól nem kell tartanunk, de a szakember hozzátette, hogy ha nem megfelelő távolságot választunk, akkor hamarabb elfárad a szemünk, ráadásul kevésbé élvezhető a látvány és akár le is maradhatunk egy gólról. Az ideális távolság meghatározásához szorozzuk meg a képátlót hárommal, így megkapjuk, milyen messziről érdemes meccset nézni.

Csak teljes sötétben ne!

Sokan teljesen elsötétített helyiségben ülnek le a készülék elé, ezt azonban a szakértő egyáltalán nem javasolja. Ebben az esetben ugyanis túl nagy a kontraszt, a pupilla szinte teljesen kitágul, ami igen megterhelő a szemnek, pláne, ha egy focimeccset, vagy egy egész estés filmet nézünk. A szemészorvos azt javasolja, hogy egy kislámpa mindig égjen, ami biztosít némi háttérvilágítást.

Időfaktor

A televízió előtt ülve egy pontra fókuszálunk, így, ha sokáig nézzük egy huzamban, akkor túl keveset pislogunk, a szemizmok elfáradnak, ami hosszú távon nem jó, és valóban romolhat tőle a szemünk. A szemfáradás jele többek között a szemszárazság vagy könnyezés, szúró fájdalom, homályos, vagy kettős látás, vagy akár fejfájás is lehet. A szakértő azt javasolja, hogy tartsunk másfél-kétóránként 15 perc szünetet, és a szem lehunyásával, ismételt pislogással, a távolba nézéssel „tornázzunk”, illetve rendszeresen pillantsunk fel a képernyőről, azért, hogy a szemük máshová fókuszálhasson egy időre.