A betegség és a kézírás

Végvári Valika – tanítómesterem és tanácsadóm – emlékére. A grafológia nem diagnosztikai eszköz, és ez nagyon fontos. Mégis látszik belőle az író személy testi-lelki-szellemi állapota. Hogyan? Erről szól új munkatársunk, Gáspár Katalin grafológus-természetgyógyász cikke.

Pszichoszomatika és szomatopszichológia

A lélek és a test szoros kölcsönhatásban van egymással. A pszichológia ezt már régóta tudja, de a szervorvoslás egyre inkább igyekszik „szakbarbárként” figyelmen kívül hagyni, és csak egyetlen beteg testrésszel foglalkozni.

Nézzünk egy egyszerű példát: Ha Ön egy szimpla hasmenésben szenved, akár csak egyetlen napig, pontosan le tudja majd írni azokat a lelki tüneteket, amikkel a hasmenéses állapot jár. (Levertség, rossz kedélyállapot, gyengeség, aluszékonyság, esetleg ájulás, étvágytalanság.) Amikor ez a betegség uralkodik rajtunk, a testünk intenzíven szabadulni próbál méreganyagaitól, és a lélek – mert ilyenkor rá van kényszerítve a test jelei által, nem tehet mást – követi őt ebben a törekvésben. Az alvásban a lélek méregtelenítési folyamatai felerősödnek. Aki hasmenésben szenved, nem mehet el otthonról. A betegség tehát „szobafogságra ítél”, a beteg el kell mélyüljön önmagában, ami ilyenkor nem kellemes. (A mérgek testileg is távoznak, így a belső, lelki mérgekkel kell szembenézni!) A változók kölcsönhatása alapján a testi jelekből olvasva következtethetünk a lelki jelenségekre, de fordítva is igaz. A lelki jelenségek utalnak a testi kórképekre.

Testi kórok, lelki kór-ok

A pszichológia modern megközelítése szerint minden betegséget lehet és érdemes kezelni pszichológiai, lelki oki háttere alapján. Már nem is annyira vicces a vicc, ha a lábtörés esetén a két pszichológus „beszélgetni akar róla”.

A grafológia a lelki kórtani háttér feltárásában segítséget nyújthat, bár ismétlem, nem helyettesíti az állapotfelmérő módszereket vagy az orvosi diagnózist. Ám annak ismeretében sok olyan belső szempontot, támpontot nyújthat, ami segíti a gyógyulást, felépülést.

Honnan látszik ez az írásban?

A példa lehet megint az előbbi. A fáradt, enervált ember írása szintén ernyedtebbé válik, az alsó zónában változások állnak be. A tünetek tartós fennállása esetén a lelki tünetek is állandósulnak, és a jelek folyamatosan megjelennek a kézírásban is. A test és a lélek kölcsönhatása az írásban is jellé válik.

Segíteni – de legalább nem ártani

A grafológus csak akkor adhat természetgyógyászati tanácsot, ha erre tudása feljogosítja. Jómagam a természetgyógyászati alapképzésen túl egyre inkább érzem annak felelősségét, mennyire nem mindegy, mit és hogyan mondunk el. Az etikai normák betartása nagyon fontos klienseim szempontjából.

A nem jól megfogalmazott elemzés – éppen a lelki visszahatás elve miatt – akár ártalmas is lehet, résen kell lennünk. A gyógyításhoz önmagában a grafológia eszköze – írásformák megváltoztatása – nem elegendő, de egy a lehetőségek palettáján.

A valódi gyógyuláshoz külső (testi) és belső (lelki) tényezők változására is szükség van. Ebben az orvos a maga modern diagnosztikai módszereivel, a természetgyógyászat a maga természetes eszköztárával, a pszichológia az okok feltárásával együtt tud hatékonyan segíteni.

Gáspár Katalin
grafológus-természetgyógyász
www.grafologus.hu