Hirdetés

 

Hirdetés

 

Szájjal és Lábbal Festő Művészek

1965-ben Liechtensteinben jött létre egy művészeti világszervezet: a Szájjal és Lábbal Festő Művészek Egyesülete (VDMFK). Ma 650 szájjal vagy lábbal festő művész tagja van, és 42 országban működik kiadója. Jelmondatuk kezdettől fogva az volt: „Sajnálat megtiltva”.

Nagy Rózsa: Esti séta az erdőbeA VDMFK 1957-ben kis egyesületként indult, és fél évszázad alatt az egész világot behálózó önsegélyező szervezetté alakult. Arnulf Erich Stegmann (1912-1984) kezdeményezésére hozták létre; alaptevékenysége a mozgássérült művészek szabad kibontakozásának elősegítése, sokoldalú kiállítások szervezése, a művek eladása; valamint az ezekből készült képeslapok, naptárak stb. terjesztése.

Azon művészek számára, akik betegség, baleset vagy születési rendellenesség miatt képtelenek alkotásaikat a nyilvánosság előtt bemutatni, az egyesület nagy nemzetközi családdá alakult, amely a művészeti kibontakozás területén anyagi függetlenséget biztosít. A mottó kezdettől fogva a „sajnálat megtiltva” volt, ehhez az önsegélyező egyesületnél máig következetesen tartják magukat.

A cél a magas művészeti színvonal mellett:

  • önálló gondoskodás a megélhetésükről
  • integrálódás a társadalomba saját teljesítményük alapján.

A mozgáskorlátozott művészeknek, sérültségükből következően, nehezebb értékesíteniük munkáikat, mint egészséges társaiknak. Az egyesület támogatja őket műveik terjesztésében, és segítséget nyújt a gondok enyhítéséhez, a biztonságosabb élethez; fiatal tehetségeket is felkarol.

Megszerzik az alkotások reprodukciójának szerzői jogát, és azokat kiadói munkatársaik segítségével világszerte terjesztik műnyomatokként, művészeti képeslapokként, naptárakként stb. A műalkotások eredetijeinek eladására világszerte kiállításokat szerveznek. Művészi teljesítményükért sokan ösztöndíjban részesülnek; tagjaik számára rendszeres jövedelmet biztosítanak.

Az egyesület minden egyes tagját komoly művészi követelmények elé állítja. A művész szellemi képességeit tartják fontosnak, nem pedig a mozgássérült állapotát. Tisztában vannak azzal, hogy a nemzetközi művészeti piacon csak így lehet helytállni.

Magyarországi ajánlat

Mozgainé Palotár Mária: NapraforgóHazánkban a Szájjal és Lábbal Festő Művészek Kiadója Bt. karácsony előtt például, immár hagyományosan, kedves és praktikus ajánlattal kísért küldeménnyel keresi meg az embereket. A kísérőlevélben, külön kiemelve, hangsúlyozza:

„Küldeményünk vásárlási ajánlat, kézhezvétele Önre nézve semmilyen kötelezettséggel nem jár. Az itt felkínált termékeket kizárólag a Szájjal és Lábbal Festő Művészek Kiadója jogosult csomagküldés formájában forgalomba hozni.”

Karácsony előtt általában mindenki vásárol üdvözlőlapokat. MIÉRT NE tőlük vegyük meg őket? Hiszen szépek, és kedvező az áruk. Így segítjük is a szájjal és lábbal festő művészek önálló életvitelét és munkáját – erőt adva számukra a folytatáshoz.

Festményeik valóban gyönyörűek. Bármelyikre nézünk, sugárzik belőlük a szeretet és az erő. Azt sugallják számunkra, hogy a megtört testen és a meggyötört lelken túl létezik a minden nehézségen felülemelkedő szellem.

Hajduné Fábián Julianna

A Szájjal és Lábbal Festő Művészek Kiadója Bt. elérhetőségéről és kiadványairól felvilágosítás kérhető a fabijanka@freemail.hu e-mail címen.

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Zöld élelmiszerek szerepe a fogyókúrában

Hirdetés

 

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés