A Mars archetípusa

Mars/Árész a háború istene a görög-római mitológiában. A férfias fellépés és önérvényesítő erő, a dinamika, az ösztönösség archetípusa. Az „are” szó görögül erőszakot, dühöt jelent. Római megfelelőjéről (Mars) kapja nevét a római kultúrában az év kezdő hónapja: március.

Árész mitologikus történeteiben – az olimpiai asszonyok tüzes szeretőjeként – egy agresszív, harcias, vakmerő isteni ifjúra („puer divinus”) bukkanunk, aki az impulzív cselekvéseket mindig a racionális meggondoltság elébe helyezi.

Harc, győzelem, lendület, tűz

Évkezdő, tavaszkezdő jellege vonzza magához a harc, a győzelem, a kezdeményezés, az életerő, a lendület, a tűz, az új élet analógiáit. E hónaphoz köthető a Zodiákus első jegye, a Kos. Ezért aztán talán nem is meglepő, hogy a kos a „tavaszünnepek” áldozati állatává vált (Isten báránya, húsvéti bárány). Csillagképet már a Kr. e. 2. évezredben elneveztek róla, és az asszírok kos áldozattal ünnepelték a tavaszi napéjegyenlőséget.
A Mars archetípusa ösztönös és indulati energiáiról ismert. Reakciói fizikai jellegűek és impulzívak, ami erős és hangsúlyos kapcsolatot feltételez/eredményez (?) a testiséggel, mindkét nem esetében.
Cesare Ripa (XVI. sz.) Iconologia című munkájában a következőt írja az indulatról („furore”): „Haragos arcú férfi, akinek szemeit kendő takarja el. Lendületes pózban álljon, mintha messzire akarna hajítani egy köteg különféle lándzsát és gerelyt, amelyeket két karjával tart. Rövid ruhát viseljen. A szemén a kendő azt mutatja, hogy vakká válik az intellektus, amikor az indulat lesz úrrá a lelken. Nem más ugyanis az indulat, mint az értelem fényétől teljesen megfosztott elme vaksága, amely az embert mindenféle esztelen cselekedetre ragadja. A karjaiban tartott fegyverek arról tanúskodnak, hogy az indulat maga szállítja a fegyvereket bosszúja kitöltéséhez, és maga táplálja saját tüzét. Rövid ruhát ölt, mert nem tekint sem illemre, sem tisztességre.”
A fenti idézet Cesare Ripától jól jellemzi a Mars archetípusának lényegi vonásait: az intellektus hiányát, az indulatiságot, az agressziót, az öntörvényűséget. Természetesen ezen archetípus energiáját, irányultságát, motivációját tekintve különféle változatokban mutatkozik meg születési képletünkben.

A Mars-szerepek

A Mars archetípusának szerepei között találjuk: