A Hold és az igazi Nő

Mai cikkemben egy világméretű jelenség asztrológiai elemzésére teszek kísérletet, ami megmagyarázza az emberek elidegenedését és ennek a Föld ózonrétegével való analógiás összefüggéseit. Itt tehát ne a megszokott ok-okozati kapcsolatokra gondoljon, kedves Olvasó.

Ezen gondolkodásmód megvilágítására had idézzem itt Hermész Triszmegisztoszt: „Az, ami lenn van, ugyanaz, ami fenn van, és az, ami fenn van, ugyanaz, ami lenn van.” Ebben a rendszerben az ember mikrokozmosza és bolygónk makrokozmosza tökéletesen megfeleltethető egymásnak.

Egyre keményedő világunkban, amikor az érzelmek devalválódni látszanak, nagy szükségünk van a Hold energiáinak fölismerésére. Ezek az energiák olyan, lassan elfelejtett értékekre hívják föl figyelmünket, mint az önzetlen szeretet, az érdekmentes ragaszkodás. Ide tartozik még a családi összefogás, az anyai szeretet – ezek, az emberek közti viszonyt erősítő hatások, amelyek emberibbé tehetik kapcsolatainkat, és segítenek eligazodni egyre inkább elidegenedő világunkban. Manapság, amikor egymás tisztelete helyébe egyre gyakrabban a materiális javak halmozása, a barátságok helyébe az érdekkapcsolatok, a megértés helyébe az egymással való rivalizálás lép, sokkal nagyobb szükségünk van ezen energiák újra fölfedezésére, mint bármikor.

A Hold mitológiája

Lássuk először is – a már megszokott rendszerben –, hogyan kapcsolódik a Hold mitológiája a Nap által képviselt energiához.

Míg a Nap eredendően a férfi princípiumot képviseli a természetben, addig a Hold a női működés megtestesítője. Szép mitológiai példa a pápua Napisten, Dugudera, aki gyilkos tűzzel árasztotta el a földet, és anyja, aki fiának erejét fékezte meg azzal, hogy arcul köpte őt (a Hold saját jegye a Rák, az anyaság jegye, és a nyál is a Hold uralma alá tartozik). Az életerő megléte a Nap, míg a gyógyulás, az életerő visszaszerzése, a Hold „hatáskörébe” tartozik.

A Holdhoz soroljuk a sötétséget, a termékenységet, a gondoskodást – és itt kell egy pillanatra elgondolkodni a bevezetőben említett ózonlyukon, amely, mint tudjuk, utat enged a Nap gyilkos sugarainak. Az emberi felelőtlenség – a technikai fejlődés (a tudomány és a technika a Naphoz, a férfi archetípushoz tartozó terület) nehezen korrigálható ballépéseivel karöltve – földünk öngyógyító képességét (Hold, női energia) tette majdnem tönkre. A kínai mitológiának a jin-jang ellentétpáron alapuló világszemlélete dualisztikus (két pólusú) világunkat a férfi (Nap-világos-előretörő-jang) és a női (Hold-sötét-befogadó-jin) egyensúlyaként láttatja. Amikor a Hold energiája túl erős, akkor találkozhatunk Lamastum akkád és Dimme sumér női démonaival, amelyek a mindent elnyelő, megfojtó anyaságot szimbolizálják. A görög mitológiában Szeléné a női princípium, az odaadás, a termékenység: a természet ciklikusságának, változékonyságának oldalát jelképezi. míg az alakját magába olvasztó Artemisz ugyanezen női erő sokoldalú bemutatásával szolgál mintaként korunk egyre férfiasabb energiákat birtokolni akaró hölgyeinek. A szintén görög Hekaté az idősebb kor bölcs nőiségének tanítómestere. A maja kultúra Itzamna-ja és neje, Ixchela a férfi és női bölcsesség egyenrangúságát tanítja a mai kor emberének is. A keresztény mitológia Mária alakja (korábban Kisasszony, Nagyboldogasszony) ezen istennők későbbi leszármazottja, s mint ilyen szintén klasszikus Hold-szimbólum.


A Rák jegy jellemzői

Uralkodó bolygó: Hold.
Testrész: mellkas, hónalj.
Szervek: nyelőcső, tüdőszárnyak, emésztőszervek, gyomor és hasnyálmirigy, mellhártya, nyálkahártya.
Csontok: mellcsont, középbordák.
Izmok: középborda-izmok, rekeszizmok.
Idegek: nyirokerek mozgató idegei.
Erek: hónalji ütőerek, rekeszizom hátsó mediastinalis (garathoz tartozó) és nyelőcső-ütőerek, plexus cardiacus (a szívhez menő idegfonat), ductus thoracicus (mellvezeték).
Másodlagos hatás: ízületek, különösen a térdek, általában az izomzat, szív, a szívidegek, felhám, térdkalács és kapcsolt részei, tibialis (lábszárhoz tartozó), patella (térdkalács), térdvápa és térdízületek ütőerei, visszerek ugyanott, sejtszövetek, bőr, támszövetek.
Elemi tulajdonságai: hideg és nedves.
Aszcendens: gyenge szervezet, érzékeny a külső hatásokkal szemben.
A Rák aszcendensű szülött sokat tehet egészségi állapotának jobbításáért a következő egyszerű szabályok megtartásával.

  • Gondosan kell kiválogatni a táplálékot, és lehetőség szerint kerülni minden gyógyszert.
  • A helyváltoztatásnak és a pozitív gondolkodásnak általános állapotjavító hatása van.

Jellemző tulajdonsága: a befogadás.
Elsődleges betegséghajlam: mell- és gyomorrák, emésztési zavarok, gyomor- és bélhurut, ödéma (vízkór), görvélykór (tbc okozta nyirokmirigy-gyulladás), reuma, sápkór, iszákosság, életuntság, lelki zavarok. hipochondria és rossz emlékezet, a bőr (epidermisz), a nyálkahártya, a méh és a mellmirigy betegségei.
Másodlagos betegséghajlam: ekcéma, rüh, bőrviszketegség, csalánláz, köszvény (idült ízületi gyulladások), hányással járó betegségek, hisztéria. A túl sok ásványi anyag akadályozza az emésztést. (Bak)

A Hold bolygó

Neme: negatív, nőies.
Ősminősége: 5,0 hideg, 6,0 nedves.
Uralt testrészei: jobb agyfélteke, bal testfél, kisagy, szimpatikus idegrendszer, szemek, kiválasztó szervek, garat, gyomor, pajzsmirigy, nyálkahártyák, száj, belek, általában a testnedvek, has, húgyhólyag, máj, férfiaknál a bal szem, a herék, nőknél a jobb szem, az öl, nemi szervek, a mellek, a méh.
Élettani analógiái: a szervezet periodikus ingadozása, a férfi és női periódusok (nem csak nemi), növekedés, gyarapodás, terhesség, szülés, passzivitás, ízlelés.
Kémiai elemei: ezüst, platina, szilícium, kalcium, fluor.
Kövei: berill, gyöngy, holdkő, kalcedon, kristály, nefrit, smaragd, tűzopál, üveg.
Színei: fehér, ezüst, opál, violett.
Számai: 2, 7.
Állatai: angolna, daru, gyík, macska, mormota, nyúl, rák, sakál, varangy.
Nap: hétfő.
Rossz aspektusban: ízlelés hiánya, alvajárás (somnambulismus), epilepszia, vérelváltozás, gyulladásos és vízkóros állapotok, a test általános ernyedtsége. Fogyó holdnál a betegségek stagnálnak, gátoltak a kiválasztó funkciók, hurutos, nedves szövődmények, idegkrízisek, különleges betegségek is várhatók. Növő holdnál a kiválasztó funkciók felgyorsulnak, a betegségek fellobbannak, a szövődmények gyulladásos jelleget öltenek, apatikussá válhat a beteg.

* * *

Sorozatom következő részében folytatom a Hold hatásainak ismertetését, és többek között szó lesz arról is, milyen energiák okozzák a mellrákot.

Bagóné Obrusánszki Monika
herbálasztrológus
Tel.: (20)-429-2822
E-mail: nefane@invitel.hu

A szerkesztő ajánlata:
Ha még nem ismeri Holdnaptárunkat, most igazán érdemes tesztelnie, hogy lássa, miként hat az Ön mindennapjaira a Hold.

(Folytatjuk)

Bejelentkezés

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Hírlevél fel/leiratkozás

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés