A gazdagság a fejben kezdődik

Aki pénzügyi helyzetét szeretné javítani, gyakran befektetési ügyletekre, lottónyereményre vagy fizetésemelésre gondol. Pedig elsőként arra kellene rájönnie, melyek azok a gondolatok, amelyek a pénz és gazdagság belső akadályai.

A pénz tönkreteszi a jellemet

Egy sor bölcsesség van, melyeket – gyakran tudat alatt – belénk neveltek. „Becsületes úton nem lehet meggazdagodni”; „Aki megtollasodik, elveszíti a barátait”; „A pénz nem boldogít” – és számos egyéb mondás, amelyekkel a rosszul fizetett dolgozók vigasztalják magukat. Az eredmény: a „gazdagság” sok ember számára negatív fogalom, még akkor is, ha a van valami elképzelésük a jólét kényelméről.

A pénzre vagy anyagi sikerre való törekvést pedig minden embernél más motiválja. Van, aki az anyagi függetlenségre törekszik, más a biztonságra; van, akinek egy autó, ház vagy elektromos csodakütyü birtoklása jelent örömet, más a pénz által biztosított szabadságot élvezi. Mi a legfontosabb indíték az Ön számára? Ne „gazdagságról” vagy „sok pénzről” beszéljen, hanem a saját, konkrét terveiről, például egy világ körüli útról.

Mi lesz, ha…?

Mi lesz, ha munkanélkülivé válok? Mi lesz, ha a bejáratott üzlet tönkremegy? Ezek a felvetések jogosak. De aki a lelki szemeivel mindig csak a rosszat látja, gyakran tényleg tönkremegy. Szinte minden sikeres üzletember története úgy kezdődik, hogy valamit feladott és kockázatot vállalt. Nem a csőd, hanem egy nagy álom lebegett a szemük előtt.

Legyen tehát pontos elképzelése – egy életcél, amelyet el akar érni. Ez átsegíti a bénító kételyeken.

A nagy lottó-álom?

Vigyázat! Vannak gátló vágyak is. Ide tartoznak a „nagy szerencséről” szőtt álmok, például, hogy sikeres sztár lesz, nyer a lottón, ismeretlen nagybácsitól örököl. Az ilyen fantáziálásokkal az a baj, hogy nem ösztönöznek tettre, sokkal inkább passzív várakozásra és reménykedésre késztetnek.

Hagyja abba a lottózást. Helyette határozza el, hogy egy éven belül annyi plusz pénzt keres, amennyit egy közepes lottó ötös ér. A sikeres emberek életrajzában újra és újra felbukkan a mellékállásokról szóló beszámoló: dolgoztak, mint taxisofőr, újságkihordó, tanfolyamvezető…

Mentségek és kifogások

„Szívesen megtenném de …” Ne feledje, az ilyen mondatok mindkét fele, a vágy és a kifogás is, öntől ered. Saját maga áll önmaga útjában. Saját vágyait senki más nem akadályozza, csak önmaga. Lehet kifogásokat felhozni vagy pénzt keresni, de a kettőt együtt nem lehet. A sikeres embereknek is vannak ilyen „szeretnék, de” gondolatai, de ők bíznak abban, hogy az első rész az erősebb.

Fogalmazza át a vágyait! Csak a mondat első felét tartsa meg, a kifogást pedig helyettesítse egy konkrét tervvel: „Szeretnék…, és meg is teszem, mégpedig úgy, hogy…”.

(Forrás: Reichtum beginnt im Kopf, németből fordította: H. O.)