A nők ismerik a titkot?

Bár az orvosok hajlamosak alábecsülni a nők szívbetegséggel kapcsolatos tüneteit, vannak előnyei is női mivoltunknak, ha egészségünkről és szívünkről van szó.

20100319_anokismerikatitkot2Mi is az a női előny?

A statisztikák szerint a legtöbb modern társadalomban a nők tovább élnek, mint a férfiak. A nők olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek bizonyos védelmet nyújtanak számukra a szívbetegségekkel szemben. Ha ismerjük ezeket a jellemzőket, erősíteni is tudjuk őket, így még jobban kifejthetik a nők életére gyakorolt pozitív hatásukat.

A nők „a szívükhöz közel” élnek – ami előnyösen hat az egészségükre. Nőként „lágyabban” tekintünk a dolgokra, mint a férfiak. Nyitottságunk, rugalmasságunk, a szeretetadás és elfogadás mértéke az, ami pozitív energiát gerjeszt a testünkben. Ez pedig hatalmas védőerő a szívbetegség megelőzésében. Valójában erős „nő-iességünk” az, ami minden nőnek biztosítja saját előnyeit.

Karrier vagy a női „én”?

Napjainkba, amikor egyre több nőt foglalkoztat a karrier gondolata, számos nőben, aki az előbbre jutás érdekében lemond nőies énje egy részéről, felmerül a félelem, hogy vajon később, az egészsége terén, mivel fog megfizetni ezért.

A siker ára gyakran igen nagy, ezért fontos, hogy elgondolkozzunk a választásainkon. Nincs szükség arra, hogy a nők lemondjanak a karrierről. Hasonlóképpen a háziasszonyoknak vagy a nyugdíjasoknak sem kell megtagadniuk a belső énjükkel való kapcsolatot, miközben gondját viselik a családnak.

A kulcs az egyensúly és tudatosság. A legfontosabb, hogy észrevegyük, vannak választási lehetőségeink. Belső, személyes fejlődéssel megtalálhatjuk az erőt önmagunkban, ahhoz, hogy ismét egyensúlyba hozzuk az életünket.

Nevetés, könnyek, kényeztetés

Bár tudjuk, hogy a koleszterin, a diéta, az ösztrogén és a mozgás fontos a női szív egészsége számára, a legfontosabb mégis az, hogy kapcsolatban maradjunk női énünkkel. Olvassunk olyan könyveket, nézzünk olyan filmeket, amelyek megérintik a szívünket. A romantikus vagy vidám történetek egyaránt megfelelnek; a könnyek és a nevetés is megőrzi a kapcsolatot emocionális énünkkel. Fontos a más nőkkel együtt töltött idő is, mivel így mód van rá, hogy megosszuk az érzéseinket. A joga és tai chi is segít, hogy kapcsolatba kerüljünk a saját „középpontunkkal”.

Végül: ne becsüljük alá önmagunk kényeztetésének a hasznát sem. Legyen az egy meleg fürdő vagy egy masszázs, a lényeg, hogy segít kapcsolatba kerülni nőies énünkkel.

(Forrás: Why do women live longer than men?, angolból fordította: H. O.)