Mit hoz nekünk a Fém Nyúl?

2011. február 2-án este, 23 órakor ma már gyakorlatilag a világ valamennyi nagyvárosában kigyulladnak az ünnepi felvonulás fényei. A keleti hagyományok óriási, színes sárkánya körberepüli az utcákat, hogy hírül adja az új, rendkívül különleges és egyben felettébb karizmatikus uralkodó, a Nyúl eljövetelét.

Vele együtt folytatja uralkodását a kemény, irgalmat és kompromisszumot nem ismerő, ám egyben finoman cizellált elem, a Fém. A Nyúl felveszi a nevét, ezért az előttünk álló évben Fém Nyúlnak fogjuk nevezni. És hogy ne kuszálódjanak össze bennünk a dolgok, az anyag időmegnyitása is elhozza nekünk a Fém szabatos, hideg és szigorú energiáját.

Ne nyúljunk az üregéhez

A Tigris uralmának végét valószínűleg mindannyian nagy örömmel fogadjuk. Tulajdonképpen sikeres évet irányított, de milyen áron? Arcátlanul, aggályoskodás nélkül rángatta elő a szekrényekből a csontvázakat, célja eléréséhez szó szerint lenyúzta rólunk a bőrt, ezért a siker íze keserédes lett a szánkban. Most mindez megváltozik. Lassan, de biztosan erőre kap az eleven, éles eszű és szórakoztató Nyúl. Megpuszilja a bibiket, bekötözi a sebeket. Csak az üregéhez ne nyúljunk soha, mert abban a pillanatban rettenthetetlen ellenféllé válik.

Állatok jönnek, állatok mennek...Idén a hátországunkban búvik meg az Achilles-sarkunk. Rendkívül érzékenyek, sőt sértődékenyek leszünk mindazzal kapcsolatban, ami a hátországunkra vonatkozik, vagy ami azt rosszul érintené. A család, az otthon, de még a cég is, ahol dolgozunk, vagy az evezős klubunk is szent és sérthetetlen lesz. Csakhogy a mi legalapvetőbb hátországunk, az igazi üregünk a saját, legbensőbb énünkben lakozik. Így gyakran megeshet, hogy elkezdjük tudatosítani magunkban énünk elégedetlenségét, a harcos Fém pedig, aki összekapcsolódott az idei év uralkodójával, a Nyúllal, elkezdi az ügyet „megoldani” – a maga hihetetlenül könyörtelen módján. Ennek jeleit már több esetben érzékelhettük, hiszen a Fém Nyúl uralmának asztrológiai kezdete november végére esik.

Szerencse és hosszú élet

Nézzük meg inkább az uralkodó jellemzését. A Nyúl Kínában a szerencse és a hosszú élet jelképe, az öröm és a jólét terjesztője. Nagyon békés, sőt olykor szinte már félénk, ám csak addig, amíg az üregét nem fenyegeti veszély. Amikor azt kell védenie, a kínai állatöv legbátrabb állatává válik. Személyes vonzereje felettébb erős, humora bensőséges, és fantáziájának, empátiájának köszönhetően művészi tehetséggel megáldott állat.

A rézkanna: jelképKiváló előrelátása lehetővé teszi számára, hogy idejében elcikázzon, és elkerülje a sas karmait. Gyötrődését ügyesen elrejti, és nem engedi, hogy bárki belelásson sérült lelkébe. Ebben nagymértékben segít neki a minden hájjal megkent világfiak elegáns nemtörődömsége. A kedves Nyuszi ritkán okoz problémát partnereinek. Nem bánt senkit, de összességében nem is szerez túl sok mindent. Mindazonáltal a szex gyakran létfenntartó szükséglet számára.Ha hiszik, ha nem, bátor állat!

Imádja a kényelmet, a jó ételeket és italokat, és nem viseli el mások szenvedésének látványát. Képes hatékony segítséget nyújtani, de meg sem próbálja megkülönböztetni egymástól a dörzsölt figurákat az igazán rászorulóktól, ezért gyakran csalók áldozatává válik.

Okos, tanult és kedves személyiség, üzleti érdekeiből kellemes társasági eseményt varázsol, amin mindenki csak nyerhet. Eközben a Fém résen áll, és a Nyuszi távolról sem lesz annyira védtelen, ahogy első ránézésre tűnik. Sőt, a finom és első pillantásra sebezhető Nyúl kompromisszumot nem tűrő bíróvá, szükség esetén akár hóhérrá is válhat. Ne feledjük, az állatöv legbátrabb állatának uralkodását követhetjük nyomon.

A hulló csillag üzenete a Nyúl éve számára szintén egyszerű. Az új találkozik a régivel, a hagyományok szembekerülnek a haladás és a fejlődés szükségszerűségével. A békebíró a hátország lesz. Az én, a család, a cég hátországa – ahogy korábban már jeleztem.

A Fém Nyúl évének előrejelzése tehát egyáltalán nem kedvezőtlen: a Nyúl szelídsége váltja fel a Tigris évének őrült rohanását.

Rézkanna, pénz, fegyver

A jin Fémet testesítik meg a rézkannák a családi vagy céges összejöveteleken, ilyen alkalmakkor mindenki harmóniát érez, megértéssel viseltetik a másik iránt. A jin Fém ezenkívül a pénz szimbóluma is, bár a hozzá vezető út nem lesz teljesen egyenes… Néha valószínűleg nagy erőre lesz szükség ahhoz, hogy a jin Fém ne forduljon át jang Fémbe, és a rézkannák csengése ne változzon át fegyvercsörgetéssé. A Fém a kerek pénzérmék helyett éles fegyvereket osztogatna nekünk, és a harc mellett még a megtakarításainktól is elbúcsúzhatnánk.

Végezetül néhány tanács. Tűzzünk ki értelmes célokat magunknak, megfelelő időben, és főként ne feledkezzünk meg a hátországunkról, az otthonunkról, életünk valóban alapvető szükségleteiről. Ha képesek leszünk mindezt megvédeni, akkor a Nyúllal együtt fellélegezhetünk, és örömmel futkoshatunk a napsütötte erdőben.

Eva Joachimová

(A fenti cikk átvétel: először az Energy cég klubmagazinja, a Vitae 2011. februári számában jelent meg.)