Szimbólumtanácsadás tarot kártyával

Személyes problémák megoldására, önmagunk jobb megismerésére számos módszer létezik. Ki ebben, ki abban hisz, de mindenki megtalálhatja a számára leghatásosabbat. A tarot kártyával való szimbólumtanácsadás a még kevéssé ismert eljárások közé tartozik.

Személyes tanácsadói hitvallásomról és az ehhez kapcsolódó módszerekről írok. Általában az történik velem, hogy elindulok egy bizonyos szakmai irányba, közben ettől látszólag függetlenül egy másik tevékenység, szenvedély, hobbi jelenik meg az életemben, majd egyszer csak azt veszem észre, hogy a kettő összekapcsolódott, összeforrt, és született belőlük egy teljesen új, integrált módszer, megközelítés, tevékenység. Így jutottam el a pszichológiai tanácsadás, divatos kifejezéssel life coaching, valamint a tarot kirakás ezoterikus megközelítésének találkozása kapcsán a szimbólumtanácsadásig. Ez nem azonos a relaxációs, imaginációs módszerrel végzett szimbólumterápiával, bár nyilván közös alapfeltevéseken nyugszik. Én „normál” tudatállapotban, egy tanácsadói beszélgetés keretében vonom be eszközeim körébe a szimbólumokat. Természetesen rengeteg egyéb módszer hatott rám ezen az úton: pszichodráma, Hellinger-féle családfelállítás, hermetikus és humanisztikus asztrológia, hogy csak néhányat említsek közülük. Ezen kívül a zenei önkifejezés felfedezése, magamon megtapasztalt terápiás hatása is gazdagította a palettát.

Alaptéziseim

– amelyeket tanácsadói munkámban használok, a következők:

1. Abból indulok ki, ami a kliens számára itt és most a legfontosabb, a legerősebb érzelmi töltéssel bír az adott pillanatban.

2. Elsődleges feladatom a folyamatban, hogy a kliens számára hozzáférhetővé tegyem saját belső világának, motivációinak, félelmeinek, hiedelmeinek rendszerét, tisztább rálátást biztosítsak számára jelen helyzetére, és azt is megláthassa, hogy a külső helyzet hogyan képezi le az ő belső világát.

3. A szimbolikus kifejezésmód mozgósító ereje mind a feltáró, diagnosztikus fázisban, mind a változási, fejlődési folyamatban sokszorosa a verbális megfogalmazásénak, nem ad lehetőséget a „mellébeszélésre”.

4. A megoldások minden esetben a kliens megoldásai legyenek, ha teszek is konkrét javaslatot egy-egy megoldási irány kipróbálására, az általa megfogalmazott igényekből indulok ki.

5. A változás folyamatként működik, ezért többszöri találkozással járó tanácsadási üléssorozat hozhat tartós eredményt. A probléma gyökerének megtalálása sem feltétlenül történik meg azonnal, ráadásul a belátás, a megértés az alkalmazásnak csak alapfeltétele, az új működést ki kell dolgozni, beilleszteni eddigi életünkbe, megoldani az ezzel járó külső-belső konfliktusokat. Tehát a „te majd megmondod, mit kell csinálnom” megközelítést azonnal el lehet felejteni (ez részben a 4. pontból következik).

Alkalmazott módszereim

1. Verbális helyzetfeltárás, ráhangolódás, bizalomépítés: a tanácsadási folyamat, illetve minden egyes ülés elején a keretek, a fókusz, a kölcsönös elvárások tisztázása egy irányított beszélgetés formájában történik.

2. Szimbolikus módszer kiválasztása: a helyzet, kérdés, probléma jellegének megfelelően javasolok módszert a téma körüljárására. Néhány példa:

Symbolon kártya választás: az adott helyzetet leginkább kifejező kártya, a kívánt állapotot jelképező kártya, és a két állapot közti híd, út kártyájának kiválasztása – egy lehetőség a sok közül.

Symbolon monodráma: a pszichodramatikus kép létrehozásához hasonlóan a kliens kiválasztja a helyzetben működő személyeket, saját belső szerepeit, érzelmeit, vágyait reprezentáló kártyákat, majd el is helyezi őket olyan fizikai távolságra egymástól, amely kifejezi egymással való viszonyukat, kapcsolódásukat. Ezután arra kérem őt, hogy egy mondatos, tömör üzenetként, egyes szám első személyben fogalmazza meg az adott szereplő mondanivalóját. (Pl. „Én vagyok az a részed, aki már nem szeretne együtt lenni az édesanyjával, ezért inkább hátat fordít neki és elszalad tőle.”– lásd a képen.) A teljes kép kirakása és megbeszélése után a kliens lehetőséget kap a kép átrendezésére, hogy az ideális, elérendő állapotot fejezze ki. Itt bekerülhetnek újabb, eddig hiányzó kártyák, szerepek, kikerülhetnek gátló funkciók, illetve megváltozhat a szereplők, tényezők egymás közti viszonya, elhelyezkedése is.

Tarot monodráma: ugyanezt a módszert a Crowley tarot kártyáival is lehet használni, ha éppen a sokkal áttételesebb, tudattalan érzelmekre ható szimbólumrendszer alkalmasabb az adott helyzet feltárására.

Tarot kirakás: szintén a tudattalan tartalmak feltárásakor, például fizikai tünetekben megnyilvánuló lelki problémák, vagy a kliens számára átláthatatlan, érzelmileg nagyon igénybe vevő helyzet esetén a kártyákat „vakon” húzza, egy megadott elrendezés szerint. Az elrendezés lehet a hagyományos tarot-kirakások egyike (pl. Döntésjáték, Kelta Kereszt, Következő Lépés), vagy az adott helyzetre testre szabottan kialakított séma is. Egyik kliensem kérdése az volt, hogy mire, hogyan használja a tudását. A beszélgetés alapján a következő helyeket jelöltük ki: 1. Mit jelent nekem a tudás, miért fontos számomra? 2. Mire való, mire használjam? 3. Mire nem való, mire ne használjam? 4. Hol tartok most a tudásom használatának útján? 5. Hová juthatok el általa?

Montázs, rajz készítése: elsősorban egy cél, elérni kívánt állapot megfogalmazásához, az oda vezető működés megerősítéséhez, valamint a motiváció fenntartásához használom ezt az eszközt. Már az elkészítés során a képek kiválogatása, vagy éppen megrajzolása erős rámelegedést és elköteleződést hoz létre, és ez az érzés később újra és újra előhívható. Nem elhanyagolható a saját alkotás megerősítő, kreatív energiákat előhívó „mellékhatása” sem. Elárulom, hogy lakásom falait jelenleg három saját készítésű montázs, egy saját rajz, és ki tudja, hány célzottan választott és elrendezett kép díszíti.

Zeneválasztás: a zene rendkívül erős érzelmi, önkifejező, azonosulást hívó erejét használom a terápiás hatás eléréséhez. Arra kérem a klienst, hogy válasszon ki egy olyan zeneszámot, amely kifejezi számára a helyzetet, amelyben van, vagy éppen olyat, amely a vágyott állapotban vagy valamilyen szempontból jelentős helyzetben szólhatna. Lehetséges kérdések: Milyen zene szólt volna ideális esetben a születésedkor? Milyen zene szóljon a halálodkor? Milyen számot hallanál szívesen, amikor életed párjával találkozol? Mi szóljon az első gyermeked születésekor?

Meseválasztás, meseírás: nehezen megközelíthető érzelmi probléma, mélyen eltemetett trauma estében a mesék segítségével eltávolított, mégis erőteljes érzelmi bevonódást létrehozó mágikus világ segíthet a kliens eltemetett, megtagadott, leszakított én-részeinek újraintegrálásában.

Feldolgozás

A szimbolikus módszerek használata közben – és főleg utána – helyet adok a verbális feldolgozásnak, amely elmélyíti a megértést, valamint segít helyrerakni a felszínre került érzelmeket, amelyek időnként nagyon intenzívek lehetnek. Ügyelek arra, hogy a megbeszélés ne „vigye szét” a szimbólumok energiáját, a kliens ne menjen el intellektualizálás, bagatellizálás irányába.

Nos, így dolgozom jelenleg. Módszereimet folyamatosan alakítom, gazdagítom, építkezem klienseim és kollégáim ötleteiből (és persze a sajátjaimból), tehát lehet, hogy ha eljön hozzám, olyan módszerrel találkozik, amelyet itt nem soroltam fel. Bármilyen módszert is használok azonban, alapelveim fényében tudatosan mérlegelem a helyzet várható kimenetelét, hozzáadott értékét a kliens számára.

Domján Mónika
pszichológus, önismereti tréner
Tanácsadás