Így hatnak ránk a színek

Lakásfelújításnál hosszan eltöprengünk, hogy milyen színűre fessük a falakat. Az irodában gondosan megválasztjuk a bútorok és kiegészítők színét. Még a reggeli öltözködésnél is elgondolkodunk azon, hogy aznap melyik színben is éreznénk jól magunkat. A színek befolyásolják az érzéseinket, hatnak ránk – miért nem élhetnénk hát az ebből adódó pozitív lehetőséggel?

Erőt adó piros

A tűzszínű piros elősegíti a házban az aktivitást, és energiát kölcsönöz. Energiája erősíti Önt, ha piros gyertyát gyújt az íróasztalánál, vagy beállít az irodába egy aranyhalakkal teli akváriumot. A vörösesbarna terrakotta padlólap az előszobában növeli a kényelemérzetet, és érzelmileg felmelegíti a házat vagy lakást. Az olyan helyiségekben tehát, ahol új ötletek születése a cél, a legjobb ha jól meghatározott piros árnyalatokat alkalmazunk.

Közösségtámogató sárga

A sárga pozitív hangulatot áraszt, erősíti az egészséget és a kiegyensúlyozottságot, barátságosan és hívogatóan hat. Sárga falakkal vagy függönyökkel támogatjuk az ott lakók harmonikus kapcsolatát. A meleg sárga jó választás a társas tevékenységek helyszínei, például az ebédlő, nappali és konyha számára.

Energiafeltöltő zöld

A zöld gondoskodik a kiegyensúlyozottságról és belső harmóniáról. A fa elemmel összekapcsolódva erős, egészséges fák növekedésére és életerejére emlékeztet. A zöld erejével megtámogatott helyiségek ellazítanak, és új erővel töltenek fel. A lágy zöld ezért nagyon jó a hálószobákhoz, nappalihoz vagy más olyan helyiségekhez, ahol pihenni szeretnénk.

Meditációt segítő kék

A kék pihenést és ellazulást kölcsönöz. Mélységet és szélességet teremt, és elemével, a vízzel együtt, az „életutat” szimbolizálja. A kék segít megküzdeni a belső tájékozódásképtelenséggel és stagnálással. Dolgozószobában a kék falak, függönyök vagy padló jót tesznek a koncentrált munka fázisában. Kerüljük azonban a túl sötét kéket és minden hideg kék árnyalatot, mivel ez a koncentrációt túlságosan mélyre helyezheti – vészesen közel a búskomorsághoz és depresszióhoz.

Harmóniahozó barna

A barna, bézs, gyapjúfehér és minden meleg szürke árnyalat a teljességet és összhangot szimbolizálja. Biztonságot és belső békét közvetít. A földszínek elősegítik a bölcsességet, természetes színekként támogatják az egészséget, és különösen jók a hálószoba és étkező számára. Mindig akkor alkalmazzuk a barnát, ha az az érzésünk, hogy hiányzik számunkra valami – szerelem, jó barátok vagy testi jó érzés. Az unalom elkerülése érdekében bolondítsuk meg itt-ott egy kis pirossal vagy lilával.

(Németből fordította: Harrach Orsolya)

Érdekli a színeknek a lélekre gyakorolt hatása? Ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Fekete szomorúság