Mosoly, mely megerősít

A kínai hagyomány az életenergiát, melyet a szív a vérrel együtt a szervezetünkbe pumpál, chinek nevezi. A nyugati orvoslásban ez körülbelül az általános közérzet fogalomnak felel meg: ha betegek vagyunk, a chink meggyengül. Ha a szívünk optimális összhangban van a többi szervünkkel, vidámnak és erősnek érezzük magunkat. A chi szex, energia, élet.

A szív legyőzi a testet

Versenyhelyzetben nem feltétlenül az erősebb vagy a technikailag jobb győz, hanem az, akinek a szíve összhangban van önmagával. A jövendő győztes gyakran érzi ezt az energiát önmagában, és álomba illő biztonsággal vesz részt a versenyben. Tudja, hogy nyerni fog, és ezt a bizonyosságot az ellenfelei is érzik. Ez a lazaság a döntő előfeltétele az életenergia jó áramlásának is: amint görcsösen igyekezni kezdünk, az áramlásban zavar támad. Hogyan is érhető el ez az áldott állapot? Ime, négy a száz útból.

1. gyakorlat: Harag elűzése

Jó módszer arra, hogy fontos találkozók előtt fittek legyünk: támaszkodunk a kezünkkel egy falnak, ferde testtel, mintha álló helyzetben fekvőtámaszt akarnánk végezni. Nyújtsuk a nyakunkat, és mozgassuk a fejünket erősen jobbra és balra. A gyakorlattól kiegyenesedik a gerincoszlopunk, és erősödik a belső szellemi erőnk.

2. gyakorlat: Faenergia

Már a vikingek is átölelték a fákat, és a tibeti szerzeteseknél ez máig szokásban van. Ily módon egy hatalmas élőlény energiájával kerülünk kapcsolatba. Ezért érzi sok ember olyan jól magát egy erdei séta során, ezért időzünk olyan szívesen egy nagy fa alatti padon, ezért szeretnek a gyerekek fára mászni.

Különösen hatásos a bükk-, hárs- vagy platánfa átölelése.

Álljunk lazán, kitárt karokkal közel egy fához, és érezzük szilárdságát és erejét. Képzeljük el, hogy a fa egy mágnes. Néhány perc múlva érezni fogjuk, ahogy a fa magához húz bennünket. Engedjünk lassan ennek az érzésnek. Hagyjunk magunknak időt: eltart egy darabig, amíg a szívünk rááll egy növény lassú energiaáramlására.

3. gyakorlat: Clint Eastwood

Álljunk szilárdan, kisterpeszben a talajon, mintha 9 méter mélyen a földbe gyökereztünk volna. Álljunk egyenesen, és húzzuk ki magunkat, mintha a fejünk az eget érné. Emeljük fel mindkét kezünket, nyújtsuk a mutató- és középső ujjunkat felfelé. Lazítsunk, lélegezzünk be bőrünk minden pórusán keresztül erőt, és kilégzésnél a kinyújtott ujjaink hegyén keresztül lőjünk ki minden káros energiát a szervezetünkből. Ez megtisztít és felfrissít.

4. Szívből jövő mosoly

Üljünk kényelmesen egy széken vagy a földön. A kezünket, felfelé fordított tenyérrel, nyugtassuk a térdünkön. Hunyjuk le a szemünket, csak résnyire maradjon nyitva. Képzeljük el, hogy egy szívünknek kedves ember ül velünk szemben, és szeretettel néz ránk. Mosolyogjunk vissza rá, teljes lelki nyugalommal és felszabadultan. Érezzük, ahogy ez a mosoly befelé irányul, ahogy barátságosan szemléljük önmagunkat, és ahogy ez az érzés a szájunkról az egész testünkre átterjed.

(Forrás: Li Zhi-Chang und Michael Cornelius: Mit dem Herzen Lächeln, németből fordította: Harrach Orsolya)