Gyógyulás az érintés erejével

Ki gondolná, hogy a múltban átélt traumák olyan mély lenyomatot képeznek testünkben, amelyet csak nagy nehézségek árán tudunk feldolgozni. Az érintésterápia pont ebben segít.

ÉrintésterápiaMikor először hallottam az érintésterápiáról, tudtam, hogy valami kellemes dologról lesz szó. Bár a kezelés pontos menetét nem ismertem, a neve alapján valami jólesőre gondoltam. Nem is csalódtam.

Tömör Erzsébet, Babi, aki már évek óta MET tréner, érintés- és mozgásterapeuta, kedvesen fogadott, pár perc után teljesen felengedtem mellette.

A kezelés egy órát vett igénybe, és egy vizuális állapotfelméréssel kezdődött. Babi különböző kérdéseket tett fel nekem, amelyekre válaszolva tudatosítottam magamban az érzéseimet, befelé fordultam. Ezt követően lefeküdtem a földre és elkezdődött a gyógyítás. Az apró, finom érintések egyáltalán nem fájdalmasak, sokkal inkább biztonságtudatot keltettek a testemben és lelkemben egyaránt. Pár perc múlva éreztem, ahogy izmaimban csökken a feszültség, megnyugodtam.

Mi is az a MET?

A MET (Muscle Effect Therapy) érintésterápia módszerét Bobby MacLaughlin mérnök fejlesztett ki Írországban, tőle tanult Tömör Erzsébet is. A terápia azon a tényen alapszik, hogy a múltban átélt traumák, negatív élmények mind-mind lenyomatot képeznek a testünkben. Sajnos ezek a tragédiák sokszor olyan mélyen érintenek minket, hogy bár a konkrét, kiváltó történetet nem tudjuk felidézni, testünk mélyebb rétegeiben azonban ott marad a fájdalom. Ezt a diszharmóniát oldja fel az érintésterápia, finom, apró tapintásokkal – szavak nélkül, pontos érintéssel tudatosítja testünkben az izomfeszültséget, és felszínre hozza az ott elraktározódott, felhalmozott sérelmeket, érzelmeket, ezzel segítve azok feldolgozását.

Mindenkinek más

Nincs két hasonló eset, hiszen mindenki más-más problémával érkezik a terápiára. Éppen ezért nagyon fontos az első kezelés előtti állapotfelmérés, hiszen ez alapján indulhat el a gyógyítás. Mivel az esetek nagyon különbözőek, ezért pontosan azt sem lehet megállapítani előre, hány kezelés szükséges a teljes gyógyuláshoz.

Miben segít?

Az érintésterápia nagyon sok probléma megoldásában segít: növeli az önbizalmat, enyhíti a stresszt, csökkenti a fájdalmat, de nagyon hatásos szexuális zavarok és várandósság esetén is. Nem alkalmazható azonban lázas és fertőző betegeken, sclerosis multiplex, hepatitis, gyermekbénulás következtében bekövetkezett izomsorvadás esetén, drog- és alkoholfüggőség fennállásakor, és főleg nem azoknál, akik nem szeretnek és nem akarnak az érzelmeikkel foglalkozni.

Érdekesség

Felmérések bizonyítják, hogy azokban a családokban, ahol a szülők nem fukarkodtak a simogatással, érintéssel, a gyerekek sokkal boldogabban nőttek fel.

Az érintés a csecsemő egészséges fejlődését is segíti.

Malajziában például az a szokás, hogy az újdonsült anyát saját anyukája vagy nagymamája a szülés utáni második naptól kezdve hat héten keresztül minden nap megmasszírozza. Az érintés ugyanis csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét.

T. B.