Megjósolhatjuk a jövőt az érzékeinkkel?

Nem lenne csodálatos, ha a testünk felkészítene bennünket a jövőbeli események bekövetkeztére, minden nyom nélkül? A Northwestern Egyetem kutatói szerint ez lehetséges. A kutatók már régóta tudják, hogy tudatalattink néha többet tud, mint elménk. Gondoljunk csak a rossz előérzetre, amikor valaki megérzi a később bekövetkező negatív eseményeket, miközben semmilyen logikus magyarázattal nem tudja azt alátámasztani.

Megjósolhatjuk a jövőt az érzékeinkkel?De az sem ritka, hogy megérezzük, milyen kártyát húzunk ki a pakliból. A kutatók ezért 26 korábbi tanulmányt vizsgáltak át, amelyeket 1978 és 2010 között publikáltak.

„Nem volt világos, hogy az emberek vajon képesek-e megjósolni bizonyos jövőbeli eseményeket, minden előjel nélkül” – mondta Julia Mossbridge, a kutatás vezetője, az egyetem Vizuális Érzékelés, Észlelés és Idegtudományi Laboratórium munkatársa.

A kutatók szerint remek példaként említhető az is, amikor egy alkalmazott ahelyett, hogy dolgozna, játszik a számítógépén, de amikor a főnöke közeledik felé – anélkül, hogy valóban észlelné – tudatosul benne, és kilép a játékból. „Elemzéseink arra utalnak, ha arra programozzuk a testünket, akkor érzékelhetjük az előzetes változásokat a főnök megérkezése előtti 2-10 másodpercben, és bezárhatjuk a játékot. Lehet, hogy még arra is van idő, hogy kinyissunk egy táblázatot, amin dolgozni kellene. Ezt a jelenséget nevezzük előérzetnek, ami egy jövőre irányuló megérzés” – magyarázta a kutató.

Mossbridge hozzátette, hogy ő és más kutatók sem biztosak azonban, hogy az emberek tényleg megjósolhatják a jövőt. „Én »Szabálytalan Előrelátó Tevékenységnek« szeretném hívni ezt a jelenséget. Szabálytalan, mert egyes tudósok vitatják, mert nem tudjuk megmagyarázni, megérteni hogyan működik, mi a biológiai háttere. Előrelátó, mert olyan jövőbeli változásokat jósolnak meg, amelyek minden előjel nélkül egy fontos változás válaszán alapulnak, és tevékenység, mert változásokat okoz a szív-és az idegrendszerben, valamint a bőrünkön” – fűzte hozzá a szakember.