Többet ér a valódi mosoly

Egy, a Psychological Science című folyóiratban megjelent tanulmány szerint nem mindegy, hogy mosolygunk a másikra, az emberek ugyanis őszinte mosolyt várnak másoktól, szemben az udvarias mosolyokkal. Az angliai Bangor Egyetem pszichológusa és a kutatás vezetője, Erin Heerey szerint most először bizonyosodott be, hogy az alapvető reakciókat vezérlő folyamatok szerepet játszanak a társadalmi interakciókban.

Többet ér a valódi mosolyHeerey elmondása szerint bár nincs két ugyanolyan emberi interakció, az emberek ennek ellenére sikeresen koordinálják verbális és nem verbális megnyilvánulásaikat a kommunikáció során. Az udvariassági mosolyokat például akkor alkalmazzuk, amikor a társadalmi normák ezt igénylik, az őszinte mosoly azonban sokkal spontánabban jelentkezik. Mivel ez utóbbi a valódi jutalom a kommunikációban, az emberek ezt a fajta reakciót várják embertársaiktól.

A megfigyelésen alapuló vizsgálat kimutatta, hogy a frissen összeismerkedő idegenek egymáséhoz hasonló mosollyal köszöntik egymást, legyen az őszinte vagy udvarias, ám az őszinte mosolyra hamarabb alakul ki pozitív reakció. Ehhez hasonlóan, a laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálat azt mutatta ki, hogy az alanyok hamarabb tanulják meg az őszintén mosolygó társaikhoz tartozó kombinációkat, mint az udvariasan mosolygókét, ami azt bizonyítja, hogy az őszinte mosolynak nagyobb jutalomértéke van.

Heerey elmondása szerint, a kutatás pozitív hozadéka, hogy többet tudhattunk meg a kritikus fontosságú emberi reakciókról, ami elősegítheti a társadalmi interakciót is érintő betegségek, például az autizmus vagy a skizofrénia kezelését is.