Lobbanékonyabbá tehetnek az erőszakos videojátékok

A legújabb kutatások szerint bár a first-person shooter (FPS) típusú, belső nézetes lövöldözős játékokhoz szükséges gyors döntési képesség fejlesztheti a vizuális készségeket, az impulzív viselkedés kontrollálásának képességét károsan befolyásolhatja. A kutatók szerint a mostani vizsgálatok is bizonyítják, hogy az erőszakos videojátékok agresszív viselkedést válthatnak ki a játékosokból

Lobbanékonyabbá tehetnek az erőszakos videojátékok„A mostani kutatás az első, amelynek során a videojátékok pozitív és negatív hatásait is sikerült bemutatnunk” – nyilatkozta Craig Anderson, az Iowa Állami Egyetem Erőszakkutató Központjának igazgatója.

Az egyik vizsgálat során Anderson és kollegái azt kérték a résztvevőktől, hogy vagy egy gyors, erőszakos játékkal, vagy egy nyugodt, lassú programmal, vagy pedig csak úgy, semmittevéssel töltsenek el heti 50 percet 11 héten keresztül. A lassú játékkal játszókhoz és a nem játszókhoz képest a 11 hét alatt az FPS játékosok vizuális készségei javultak, impulzus kontrolljuk azonban jelentősen romlott.

Egy másik kísérletben a tudósok 422 önkéntes televíziózási és videojátékkal kapcsolatos szokásait elemezték ki. Az eredményeik szerint a médiatartalmak mennyisége és az erőszakos tartalmak egyaránt hozzájárultak egyes figyelemzavaros tünetek kialakulásához. Bár az erőszakos jelenetek közvetlenül kapcsolatba hozhatók voltak az agresszióval és az ellenséges viselkedéssel, a médiatartalom mennyisége és az erőszakos viselkedés között nem volt összefüggés.

„Általánosságban elmondható, hogy a tévéműsorok, mozifilmek és videojátékok gyakran tartalmaznak gyors hang- és képváltozásokat, amik arra ösztönzik az agyat, hogy gyorsabban reagáljon” – vélekedett Anderson. „A gyors reakcióidő különösen a videojátékok esetében fontos. Az ilyen tartalmak azonban nem tanítanak meg arra, hogy a majdnem automatikus első, gyakran agresszív reakciót el tudják nyomni a játékosok.”

Bár a kutatók egyértelmű kapcsolatot találtak a médiatartalmak és a viselkedészavarok kialakulása között, ok-okozati összefüggéseket nem sikerült megállapítaniuk.