A férfiak és a nők is nehezen ismerik fel a flörtölést

Egy friss kutatás kimutatta, hogy az emberek általában nagyon rosszul ismerik fel a flörtölést, ezért ha valakinek jelezni szeretnénk, hogy kedveljük, a legjobb, ha teljesen felhagyunk a körmönfont viselkedéssel. Egy kísérletben pontosan kimutatták, hogy a férfiak 36, és a nők csupán 18%-a tudta helyesen megítélni, hogy beszélgetőpartnere flörtöl-e vele.

A férfiak és a nők is nehezen ismerik fel a flörtöléstCommunication Research szakfolyóiratban megjelent kutatáshoz Hall 52 pár egyedülálló, heteroszexuális egyetemi hallgatót gyűjtött össze. Az idegen párok egymagukban ültek egy szobában, és 10-12 percig beszélgettek abban a hitben, hogy egy az első benyomással kapcsolatos kísérletben vesznek részt. A kísérlet végén a hallgatókat arra kérték, hogy külön szobában töltsenek ki egy kérdőívet, melyben többek között arra is választ kellett adni, hogy flörtöltek-e beszélgetőpartnerükkel, és szerintük partnerük próbált-e flörtölni velük.

A párok több mint 80 százalékos pontossággal tudták, amikor partnerük nem flörtölt velük, a flörtölést azonban már sokkal pontatlanabbul tudták megítélni. A férfiak 36, és a nők csupán 18 százaléka ítélte meg helyesen.

„A flörtölő viselkedést nagyon nehéz észrevenni, aminek számos oka van” – magyarázta Hall. „Az emberek nem egyértelműen teszik ezt, mert nem akarnak kellemetlen helyzetbe kerülni, ezért a flörtölés úgy néz ki, mintha valaki barátságos lenne. Mivel nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy értékelik a flörtölésünket, nem is tudunk fejlődni ennek észlelésében.”

A legalacsonyabb pontossági arányt akkor mutatták ki, amikor nők próbálták megítélni férfiak flörtölését. Mind a férfiak, mind a nők jobban meg tudták ítélni a nők flörtölését, ami Hall szerint talán azzal magyarázható, hogy a nők általában átlátszóbbak.