Pozitív gondolkodással csökkenthető a fájdalom

A pozitív gondolkodás úgy csillapítja a fájdalmat, hogy megváltoztatja a megélésének módját – derül ki egy friss kutatásból, amelynek során egy brit egyetem kutatói hőhatásnak tették ki 34 önként jelentkező karját. A fájdalom erősségének értékelésekor a „fájdalomtréningen” résztvevők 58 százalékkal enyhébbnek ítélték a hatást, mint a kontrollcsoport tagjai.

Pozitív gondolkodással csökkenthető a fájdalomA vizsgálatban, amelynek a középpontjában az állt, hogy a tudat legyőzheti-e a testet, harmincnégy 21 és 38 év közötti férfi és nő vett részt. Egyórás kísérletek keretein belül hőszondával ingerelték az alkarjukat a fájdalomérzet kiváltására.

Az eljárás másodlagos hiperalgéziát vagy fokozott fájdalomérzékenységet idézett elő a sérült felületen, ami az égések gyakori jellemzője.

„A 34 résztvevő közül, akiknél másodlagos hiperalgéziát idéztünk elő, 17-en olyan pszichológiai felkészítésben részesültek, amivel kontrollálhatták a fájdalom okozta negatív gondolatokat. Másik felük pedig a fájdalomtól független terápián volt. A két csoport másodlagos hiperalgéziájának elemzésekor döbbenetes eredményeket kaptunk. A fájdalomra edzetteknél 38 százalékkal csökkent a másodlagos hiperalgézia, míg a többieknél 8 százalékkal súlyosbodott. Tudjuk, hogy a fájdalom kellemetlenebbnek tűnik, amikor betegséghez vagy fájdalomhoz kapcsolódik, mint akkor, ha hasznosnak érzett tevékenységhez. Eddig azonban nem tudtuk, hogy a hiedelmeink változtatják meg a fájdalomra adott reakciót, vagy az elme változtatja meg az érzékelt ingert” – fogalmazott a kutatást vezető Dr. Tim Salomons.

A kognitív viselkedésterápiában részesültek a nyolcalkalmas „fájdalomsorozatot” 58 százalékkal „kevésbé kellemetlennek” élték meg, ami azt jelenti, hogy a módszer megváltoztatta a fájdalomra adott érzelmi választ, valamint a bőr érzékenységét is az égés körül.