Tényleg egyre butábbak vagyunk?

Tudósok arra figyelmeztetnek, hogy miközben a technológia egyre fejlődik, az emberek egyre butábbak lesznek (például gondoljuk csak végig: hány ismerősünk vagy rokonunk telefonszámát tudjuk fejből). Felmérésekből kiderült, hogy az angliai, dániai és ausztráliai emberek átlagos intelligenciaszintje az utóbbi évtizedben egyaránt csökkenő tendenciát mutat.

Tényleg egyre butábbak vagyunk?A New Scientist című lapban közzétett tanulmány szerint, a fenti jelenségre a legpesszimistább magyarázat az, hogy az emberiség elérte az intellektuális csúcsot, aminél többet már nem képes nyújtani. Még az 1930-as és az 1980-as évek között mind az Egyesült Államokban, mind a háború utáni Japánban, mind Dániában néhány pontnyi növekedés volt kimutatható az emberek IQ-szintjében. A jelenség a „Flynn hatás” elnevezést kapta James Flynn után, aki szerint az intelligencianövekedés a jobb táplálkozásnak és a kedvezőbb életkörülményeknek volt köszönhető.

Egyes szakemberek szerint azonban, mára a fejlődő országokban kezd véget érni a „Flynn hatás”, így az IQ-szint is erős hanyatlásnak indul. Dr. Flynn szerint ezt a trendet egy jobb oktatási rendszerrel lehetne visszafordítani, de vannak, akik nem ennyire optimisták és úgy vélik, azért van egyre kevesebb intelligens ember, mert a tanult emberek kevesebb gyereket vállalnak, mint a tanulatlanok, így azután a jövőben még inkább többségbe fognak kerülni az alacsony intelligenciaszinttel rendelkezők.

Richard Lynn, az Ulster Egyetem pszichológusa például azt számolta ki, hogy ha a fenti folyamat ugyanígy folytatódik, 2050-re ismét átlagosan 1,3 ponttal alacsonyabb lesz az emberiség IQ-szintje. Dr. Flynn azonban abban bízik, hogy még ha az emberek tényleg egyre butábbá is válnak, a javuló egészségügyi körülmények és a fejlődő technológiák következtében előbb-utóbb mindenkinek kevesebb gyereke lesz, és akkor az arányok némileg helyrebillenhetnek, vagyis a probléma magától meg fog oldódni.