Ki van nálam is pocsékabbul?

Egyre gyakoribb, hogy a rosszkedvű emberek a közösségi médián keresztül kutakodnak valaki olyan után, aki még pocsékabbul érzi magát. Tudatosan használják a közösségi médiát a hangulatuk egyensúlyban tartására, nem arra kíváncsiak, akinek szuper új munkája van, vagy éppen most volt az esküvője. Ha önbizalom-növelésre vágyunk, magunknál rosszabbakat keresünk.

Ki van nálam is pocsékabbul?Egyre gyakoribb, hogy az emberek rosszkedv esetén a közösségi médián keresztül kutakodnak valaki olyan után, aki még pocsékabbul érzi magát – állítják az Ohiói Állami Egyetem szakértői. Tanulmányukban 168 hallgatót figyeltek meg, akik először jókedvűen, majd rosszabb hangulatban látogattak meg egy közösségi média portált.

Jókedv esetén olyan felhasználókra voltak hajlamosak felfigyelni, akiknek a profilja arról árulkodott, hogy vonzó és sikeres emberekről van szó. A rosszkedv azonban a taszító és sikertelen személyek felé sodorta a kísérletben résztvevőket. Az eredmények a Computers in Human Behavior című szakfolyóirat internetes kiadásában jelentek meg.

„Általában mindannyian pozitív üzenetet keresünk a közösségi médiában. Amennyiben viszont valamiért sérülékennyé válunk, inkább olyanokra figyelünk fel a Facebookon, akiknek rossz napjuk van, vagy csak egyszerűen gyengébbek a sikeres önreprezentációban. Ennek tudat alatt az a célja, hogy jobban érezzük magunkat” – magyarázta a társszerzőként közreműködő Benjamin Johnson az egyetem sajtóközleményében.

Az adatok arra utalnak, hogy az emberek tudatosan használják a közösségi médiát a hangulatuk egyensúlyban tartására. „Ha önbizalom-növelésre van szükségünk, magunknál rosszabbakat keresgélünk. Nem vagyunk kíváncsiak arra, akinek szuper új munkája van, vagy éppen most volt az esküvője” – tette hozzá a szintén társszerző Silvia Knobloch-Westerwick professzor.