Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Fertőzéstől is lehetséges a skizofrénia

Influenzaszerű tünetek, duzzadt nyirokcsomók, izomfájdalom, súlyosabb esetekben a szemek, vagy az agy érintettsége – ezek a toxoplazmózis tünetei. A fertőzés növeli az öngyilkosságra való hajlamot, és a skizofréniával való lehetséges összefüggést is gyanítják. A kórokozó gyakori hordozói a macskák, a fertőzés szennyezett víz, étel útján történik.

Fertőzéstől is lehetséges a skizofréniaAz amerikai Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ adatai szerint az Egyesült Államokban mintegy 60 millió Toxoplasma gondii-val fertőzött egyén él. A kórokozó kiterjedten jelen van macskákban, és a fertőzés tipikusan a szennyezett víz, illetve étel útján történik – ez utóbbi esetben a terjedésnek kedvez a nem tökéletes főzési eljárás. Mindazonáltal, egészséges immunrendszer mellett a parazita nem képes számottevő tüneteket okozni, csupán időseknél, terhes hölgyeknél, illetve immunhiányos betegeknél nyer teret a toxoplasmosis: influenzaszerű tünetek, duzzadt nyirokcsomók, izomfájdalom, súlyosabb esetekben a szemek, vagy az agy érintettsége.

Számos korábbi tanulmány felveti azonban a Toxoplasma gondii mentális egészségre gyakorolt hatását, például a fertőzés növeli az önkárosításra, illetve az öngyilkosságra való hajlamot. Legutóbb Gary Smith és a Pennsylvaniai Egyetem állatorvosai a skizofréniával való lehetséges összefüggést taglalták. A kutatók a kórokozó elterjedését alapul véve bonyolult számítási eljárás segítségével kiszámolták, hogy a fertőzés gátlása a skizofréniára hajlamos esetek 21,4 százalékában megelőzhetné a betegség kialakulását. Jelenleg az Egyesült Államokban mintegy 3,5 millióra tehető a skizofréniás esetek száma.