Avatárunk árulkodó személyiségjegyei

Az avatár egy olyan kép, amely a felhasználó személyét jelképezi a virtuális világban. Ez a kép a legegyszerűbb rajzoktól egészen a részletes, 3D-s karakterekig terjedően nagyon változatos lehet. Kutatók azt próbálták kideríteni, milyen benyomásokat keltenek, és milyen korlátokkal rendelkeznek az internetes kapcsolattartásban használt avatárok.

Avatárunk árulkodó személyiségjegyeiA York Egyetem kutatói azt próbálták kideríteni, milyen benyomásokat keltenek, és milyen korlátokkal rendelkeznek az internetes kapcsolattartásban használt avatárok. A Personality and Social Psychology Bulletin szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban azt vizsgálták, milyen személyiségjegyeket közvetítenek a felhasználók avatárjai.

Az avatár egy olyan kép, amely a felhasználó személyét jelképezi a virtuális világban. Ez a kép a legegyszerűbb rajzoktól egészen a részletes, 3D-s karakterekig terjedően nagyon változatos lehet. Az avatárokkal az emberek különböző fizikai illetve pszichológiai jegyeket fejezhetnek ki, vagy éppen rejthetnek el a digitális világban. A korábbi kutatások azt mutatták, hogy az emberek jellemzően olyan avatárt választanak maguknak, amely hasonlít hozzájuk.

Az új kutatás első szakaszában a résztvevők személyre szabott avatárokat hoztak létre maguknak, a második fázisban pedig alanyok különböző csoportjai értékelték az első szakaszban létrehozott avatárokat. A készítőket öt nagy személyiségjegy alapján értékelték: nyitottság, lelkiismeretesség, extrovertáltság, szeretetre méltóság és neurotikusság.

Az elemzés azt mutatta, hogy néhány személyiségjegyet a többinél pontosabban lehet kifejezni az avatárok segítségével. A társaságkedvelő személyiséget vagy szorongást például könnyebben fel lehet ismerni az avatár alapján, mint azt, hogy mennyire nyitott valaki az új élményekre, vagy mennyire lelkiismeretes. A társaságkedvelő és társasági emberek általában olyan avatárokat hoznak létre, amelyek jól kifejezik valódi személyiségüket. A neurotikus személyiségek viszont jellemzőbben készítenek olyan avatárokat, amelyek nem árulják el pontosan a személyiségüket. Azok az emberek, akik szeretetreméltóak és személyiségüket tekintve jellemzőbben képviselik az általános népességet, előszeretettel készítenek olyan avatárt, amely baráti érzést vált ki másokból.

A nyitott szemű, mosolygó vagy vigyorgó, ovális arcú, barna hajú avatárok nagyobb valószínűséggel váltottak ki baráti érzést a szemlélőkből. Ezzel szemben a semleges arckifejezésű, vagy a mosolyon kívül bármilyen más arckifejezésű, fekete hajú, rövid hajú, kalapos vagy napszemüveges avatárok kisebb valószínűséggel ébresztettek baráti érzéseket a szemlélőkben.

A kutatók ugyanakkor azt is megemlítették, hogy a kutatásban szereplő avatárok alapvetőek és egyszerűek voltak, ezért további kutatásokat kell végezni a bonyolultabb és dinamikus, például a 3D-s digitális világban előforduló ábrákkal kapcsolatban.