Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Izomerősítés képzelőerővel

Az elmének fontos szerepe van abban, hogy a hosszú időre gipszbe tett végtagok izmai ismét megerősödjenek. A módszert bátran lehet alkalmazni terápiás céllal bárkinél, aki valamilyen végtagját hosszú ideig nem tudja használni, ily módon csökkenthető az ilyen esetekben tipikusnak mondható izomgyengülés. A módszer működik, és segítségével jóval gyorsabb a felépülés.

Izomerősítés képzelőerővelAz Ohio Egyetem kutatói azt állítják, hogy a képzelőerő segítségével csökkenthető az a fajta izomgyengülés, ami ilyen esetekben tipikusan mondható. Noha köztudott, hogy az erő a csontváz izomzatától függ, a szakemberek szerint minderre az agynak is befolyása lehet.

A vizsgálat során Brian Clark és csapata egészséges felnőtteket osztott három csoportba. Az egyik csoportba olyanok kerültek, akiknek a kezét és csuklóját négy hétre olyan gipszbe helyezték, melyben egyáltalán nem tudták mozgatni a végtagjukat. A 29 személy közül 14-et arra kértek, hogy képzeletben végezzenek csuklóerősítő gyakorlatokat öt másodpercen át, amit öt másodperc pihenő követ, miközben a szakemberek instrukciókkal segítették őket ebben. A gyakorlatokat hetente ötször végezték el, egy alkalommal 13 sorozatra került sor. A maradék 15 ember nem végzett ilyen képzeletbeli gyakorlatokat, a harmadik csoport pedig csupán kontrollcsoportként szolgált, az ő kezüket nem tették gipszbe.

Négy hét elteltével megállapították, hogy azok közül, akik gipszet viseltek, mindenkinek a keze legyengült, ám akik a képzeletbeli erősítő gyakorlatokat végezték, azoknak 50 százalékkal kisebb mértékben. Emellett utóbbiak idegrendszere hamarabb visszanyerte a képességét arra, hogy az addig nem használt izmokat ismét teljes mértékben aktivizálni tudja, jóval gyorsabban, mint ahogy az a másik csoport tagjaival történt. A Journal of Neurophysiology című lapban közzétett tanulmány szerzői úgy vélik, a fenti módszert bátran lehet alkalmazni terápiás céllal bárkinél, aki valamilyen végtagját hosszú ideig nem tudja használni, hiszen a módszer működik, és segítségével jóval gyorsabb a felépülés.