Gyógyító művészet, természet

A művészet és a természet gyógyító erejű. A szakértők szerint a természeti csodák, a műalkotások és zenék segítenek távol tartani a betegségeket, javítják az immunrendszer működését. Ezt pedig úgy érik el, hogy csökkentik azoknak a gyulladáskeltő vegyületeknek a szintjét, amelyek diabéteszt, szívbetegségeket és más megbetegedéseket válthatnak ki.

Gyógyító művészet, természetIgaz lehet, hogy a művészet és a természet gyógyító erővel rendelkezik, mert a kutatók kimutatták, hogy látványuk erősíti az immunrendszert. A kellemesen hátborzongató természeti csodák, műalkotások és zenék a szakértők szerint segítenek távol tartani a betegségeket. Ezt pedig úgy érik el, hogy csökkentik azoknak a gyulladáskeltő vegyületeknek a szintjét, amelyek diabéteszt, szívbetegségeket és más megbetegedéseket válthatnak ki.

Két külön kísérletben több mint 200 fiatal felnőtt számolt be egy adott napon arról, milyen mértékben tapasztaltak olyan pozitív érzéseket, mint például csodálat, együttérzés, elégedettség, öröm, szeretet vagy büszkeség. Ugyanazon a napon a résztvevőktől íny- és arcszövet mintát, vagyis orális nyálkahártya transzudátumot vettek, amelyek azt mutatták, hogy a több pozitív érzelmet, különösen csodálatot és szórakozást tapasztalt személyekben volt a legalacsonyabb a gyulladás egyik jelzőjének tartott interleukin-6 citokin szintje.

Dr. Dacher Keltner, az egyetem pszichológusa így nyilatkozott: „Az, hogy a csodálat, a lenyűgözöttség és a szépség átélése a citokinek egészségesebb szintjének kialakulását eredményezi, arra utal, hogy azok a tevékenységek, amelyeket ezen érzések megtapasztalása érdekében teszünk (séta a természetben, zenehallgatás, műtárgyak nézegetése) közvetlenül befolyásolják az egészségünket és a várható élettartamunkat.”

Az Emotion szaklapban megjelent cikkből az is kiderült, hogy a citokinek felelősek azért, hogy a sejteket a szervezetünk harcmezejére küldjék annak érdekében, hogy felvegyék a harcot a fertőzésekkel, betegségekkel és traumával, túl magas szintjük azonban számos betegséggel, köztük a 2-es típusú diabétesszel, a szívbetegséggel, az arthritisszel, sőt még az Alzheimer-kórral is összefüggésbe hozható.