Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Hol volt, hol nem volt

Hasznosabb a gyerekeknek az esti meseolvasás, mint hinnénk – állítja egy kutatás, amely MRI segítségével vizsgálta 3-5 év közötti csemeték agyi aktivitását, miközben a koruknak megfelelő történeteket hallgattak. Azok a gyerekek, akiknek gyakran olvasnak fel, könnyebben megértik a hallott szöveget, és a szókincsért felelős agyterületek is aktívabbak náluk.

Hol volt, hol nem voltA Cincinnati Children’s Hospital Medical Center kutatása során tizenkilenc óvodás korú gyerek hallgatott fülhallgató segítségével meséket. A szülőket közben arról faggatták, hogy milyen gyakran olvasnak fel gyerekeiknek.

„Noha ok-okozati összefüggés aligha mutatható ki, a kutatócsoport felfedezte, hogy azok a gyerekek, akiknek a szülei gyakran olvasnak fel a kicsiknek, könnyebben megértik a hallott szöveget” – állapította meg a kutatást vezető Dr. John Hutton, aki arra is rámutat, hogy az MRI is bizonyította, hogy a szókincsért felelős agyterületek is aktívabbak ezeknél a gyerekeknél.

Különösen azok a területek bizonyultak aktívnak a vizsgálat során, amelyek a mentális képek kivetítéséért felelnek. Ez a fajta vizualizáció fontos szerepet játszik abban, hogy a gyerekek képesek legyenek megérteni egy történetet, és el tudják képzelni azt.

„Ez egy rendkívül lényeges folyamat, mivel a gyerekek eleinte képeskönyvekkel találkoznak, majd később áttérnek azokra a művekre, amelyekben nincsenek illusztrációk. Innentől nekik kell tudniuk elképzelni, hogy mi is történik” – mondja Hutton.

A szakember fontosnak tartja, hogy a nyelvelsajátítás kritikus periódusában a szülők gyakran olvassanak fel történeteket a gyerekeknek.