Agyvérzéshez vezethet a készételek fogyasztása

A zsiradékokban és cukorban gazdag nyugati étrend egy életen át tartó egészségügyi problémákhoz vezethet, továbbá drámaian megnöveli az idő előtti agyvérzés és halálozás kockázatát, derült ki a Kanadai Stroke Kongresszus ülésén. A kutatók felfedezték, hogy a kalóriadús, cukros és sós, készen kapható ételek patkányok esetében már két hónap alatt előídézték a metabolikus szindróma legtöbb tünetét.

Agyvérzéshez vezethet a készételek fogyasztásaA kórkép jellemzője a magas koleszterin-, vérnyomás-, vércukorszint; illetve az elhízás. Az állatok életkora 16-22 éves fiatal emberekének felelt meg a betegség jelentkezésének időpontjában, mondta el a kutatás vezetője, Dr. Dale Corbett, a Szív és Agyvérzés Alapítványi Központ munkatársa. „Szerintem hamarosan egyre több ember kap agyvérzést és butul majd el már 30-40 évesen a sok feldolgozott élelmiszer miatt. A súlyosabb betegségek előbb jelentkeznek majd.”

A mozgásszegény körülmények közt élő rágcsálóknak korlátlan hozzáférést biztosítottak hagyományos táplálékukhoz, illetve mindenhol kapható feldolgozott élelmiszerekhez (keksz, kolbász, sütemény). Szomjukat vagy vízzel, vagy a cukros üdítőket imitáló 30 százalékos szacharóz oldattal olthatták. Az emberekhez hasonlóan a patkányok is nagyon szívesen választották inkább a nyalánkságokat. Dr. Corbett rávilágított a metabolikus szindróma megelőzésének fontosságára, mely megvalósítható a megfelelő étrenddel és testmozgással. „Nem tudjuk biztosan, hogy az állapot visszafordítható e. Ha nem, és így folytatjuk tovább, akkor igazi időzített bombává válunk.”

„A metabolikus szindróma és az agyvérzés nagy problémát jelentenek a közegészségügy számára” – erősítette meg Dr. Mark Bayley, a Kanadai Stroke Kongresszus alelnöke, a Toronto Rehab neurológiai rehabilitációs programjának orvos-igazgatója. „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy továbbra is helytelenül táplálkozzunk, mert bele fogunk halni.” Amellett, hogy feltárták a kanadai lakosság előtt a nem megfelelő élelmiszerek veszélyeit, új ajtókat is megnyitottak a további kutatások előtt. „A laboratóriumi modellezés során legtöbbször relatíve fiatal állatokon kísérleteznek, akik egészségesebbek is és jobban is táplálkoznak, mint mi” – tette hozzá Dr. Corbett. „Nem szabad elfelejteni azonban, hogy az emberek esetében rosszabb kimenetelre is lehet számítani, mert az agyvérzést általában megelőzi már valamilyen más betegség.”