Agyvérzés: megrepedt ér az agyban

Jönnek-mennek az időjárási frontok, ami megviseli a szervezetet. Komoly következmény lehet az agyvérzés, az agyban vagy az agyburokban bekövetkező vérzés, ami fokozott koponyaűri nyomáshoz és idegrendszeri károsodásokhoz vezethet, gyakran halálos kimenetellel. Tudjunk meg többet az agyvérzés okairól, a tipikus tünetekről és a kezelési lehetőségekről.

Villámcsapásszerű fejfájás: azonnal orvoshoz!

A villámcsapásszerű fejfájás igen erős, korábban ismeretlen intenzitású fejfájást jelent. Hirtelen kezdődik, és egy perc alatt elérheti a fájdalom maximumát, egy órától akár tíz napig is tarthat. A kísérő tünetek lehetnek émelygés, hányás vagy fényérzékenység. Mivel az oka életveszélyes agyvérzés is lehet, azonnal fel kell keresni az orvost.

Zsibbad keze, lába? Több oka lehet! (2.)

A kar, a comb, a lábfej, vagy az arc zsibbadásának különböző okai lehetnek. Gyakran a hiányos vérellátás vagy egy becsípődött ideg felelős a kellemetlen panaszokért, de még olyan súlyos betegségeket is kísérheti zsibbadás, mint a porckorongsérv vagy a stroke. Vegyünk sorra néhány lehetséges okot, és nézzük meg, hogy mit tehetünk a zsibbadás ellen.

Életmentő ismeretek agyvérzéskor

Az agyvérzés – agyszélhűdés, agyi infarktus, agyvérzés, stroke – hirtelen fellépő érkatasztrófa, melyet többnyire az agy keringési zavara okoz. A test mindegyik régiója és a szervi funkciók is egy adott agyi területhez vannak rendelve. Az agy központjainak rövid- vagy hosszútávú üzemzavara ezért is okozhat közvetlen üzemzavart a hozzá tartozó testrészekben.

Stroke-kontroll: álljon féllábra!

Ha valakinek nehézségei vannak a fél lábon állással, az azt jelezheti, hogy mini-stroke vagy apró vérzés következhetett be az agyában, ami megnöveli a súlyosabb agyvérzés kockázatát. A mozgáskorlátozottság és a halálozás egyik vezető okának számító agyvérzés olyankor következik be, amikor az agy valamely részének vérellátását vérrög vagy vérzés zárja el.

Fehérjefogyasztással csökkenthető az agyvérzés kockázata

Egy friss kutatás eredményei szerint a fehérjében gazdag étrend jelentős mértékben csökkentheti a stroke kockázatát. Már egyetlen csirkemell, vagyis körülbelül 20 gramm fehérje elfogyasztása is 20%-kal csökkenti az agyi érkatasztrófa kockázatát. Ráadásul minden további elfogyasztott napi 20 gramm fehérje után további 26%-kal csökken a stroke kockázata.

Zöldség- és gyümölcsfogyasztással az agyvérzés ellen

A legfrissebb kutatási eredmények szerint már napi két és fél adag zöldség és gyümölcs elfogyasztása is jelentős mértékben csökkenti az agyérgörcs kialakulásának kockázatát. A kutatás szerint a stroke kockázata 32 százalékkal csökken minden napi 200 gramm elfogyasztott gyümölcs után, és 11 százalékkal minden napi 200 gramm zöldség elfogyasztása után.

A mozgás legalább olyan hatékony, mint a gyógyszerek

A legfrissebb kutatási eredmények szerint – amely több mint 300 kísérlet adatainak összegzésével készült – a fizikai aktivitás – azaz bármilyen testmozgás – a gyógyszereknél sokkal hatékonyabban segíti az agyvérzésen átesett páciensek felépülését – és legalább olyan hatékony a cukorbetegség és a már kialakult szívbetegségek rosszabbodásának megelőzésében.

Milliók életét mentheti meg a paradicsompirula

Senki nem szeretne napi három kiló paradicsomot elfogyasztani, akármennyire egészséges is. De mi lenne, ha a zöldség héjában található jótékony hatóanyagokat egyetlen pirulába zárnánk, és így mindenki élvezhetné a paradicsom egészségvédő hatásait? A szívroham és agyvérzés megelőzésére alkalmazható, jelenleg tesztelés alatt álló étrend-kiegészítő, az Ateronon segítségével mindez hamarosan elérhetővé válhat.

Veszélyezteti az időseket a fűtetlen lakás

A felfele kúszó energiaárak és a rosszul felszerelt háztartások miatt többen is életüket veszítik majd, mások meg súlyosan megbetegszenek ezen a télen is. A hideg lakások miatt a brit társadalombiztosításra évente 1,36 milliárd font (kb. 400 milliárd) forint többletköltség hárul, mert az idősebbeknél a hideg légzési elégtelenséget, agyvérzést és szívinfarktust válthat ki.