Stroke-kontroll: álljon féllábra!

Ha valakinek nehézségei vannak a fél lábon állással, az azt jelezheti, hogy mini-stroke vagy apró vérzés következhetett be az agyában, ami megnöveli a súlyosabb agyvérzés kockázatát. A mozgáskorlátozottság és a halálozás egyik vezető okának számító agyvérzés olyankor következik be, amikor az agy valamely részének vérellátását vérrög vagy vérzés zárja el.

Stroke-kontroll: álljon féllábra!Stroke szaklap hasábjain megjelent cikkükben japán szakértők azt állítják, hogy ha valakinek nehézségei vannak az egy lábon állással, az azt jelezheti, hogy mini-stroke vagy apró vérzés következhetett be az agyában, ami viszont megnöveli a súlyosabb agyvérzés kialakulásának kockázatát.

A mozgáskorlátozottság és a halálozás egyik vezető kórokának számító agyvérzés olyankor következik be, amikor az agy valamely részének vérellátását vérrög vagy vérzés zárja el.

A kutatáshoz a Kiotói Egyetem orvosi karának munkatársai Yasuharu Tabara vezetésével 1 400 hatvanhét év átlagéletkorú férfit és nőt vizsgáltak, akik megpróbáltak egy percig egy lábon egyensúlyozni. A kutatók MR-vizsgálattal ellenőrizték a résztvevők agyában a hajszálerek betegségét, amely ilyen esetben „csendes stroke”, vagyis mikro vérzések formájában jelentkezhet.

Az eredmények azt mutatták, hogy ha valaki képtelen 20 másodpercig megállni egy lábon, az összefüggésben állt azzal, hogy korábban mini-stroke-on vagy apró agyi vérzéseken esett át. Az egyensúlyzavarok ezen kívül a csökkent gondolkodási és memóriakészségekkel is összefüggést mutatott.

Tabara elmondta, hogy a kettő vagy több mini-stroke-on átesettek körülbelül egyharmada tapasztalt egyensúlyzavarokat. Az egyetlen mini agyvérzésen átesettek 16 százalékánál mutattak ki egyensúlyzavarokat. A kutatók azt is kimutatták, hogy az agyi vérerek károsodásától szenvedők idősebbek voltak, magasa vérnyomásban szenvedtek, és vastagabb volt a nyaki artériájuk, mint azoknak, akiket nem ért mini agyvérzés.