Fehérjefogyasztással csökkenthető az agyvérzés kockázata

Egy friss kutatás eredményei szerint a fehérjében gazdag étrend jelentős mértékben csökkentheti a stroke kockázatát. Már egyetlen csirkemell, vagyis körülbelül 20 gramm fehérje elfogyasztása is 20%-kal csökkenti az agyi érkatasztrófa kockázatát. Ráadásul minden további elfogyasztott napi 20 gramm fehérje után további 26%-kal csökken a stroke kockázata.

Fehérjefogyasztással csökkenthető az agyvérzés kockázata„Ha mindenki ennyi fehérjét fogyasztana, az több mint 1,4 millióval kevesebb stroke eredetű halálozást jelentene világszerte, plusz a stroke okozta fogyatékosság csökkent arányát” – összegezte az eredményeket a Neurology szaklapban megjelent tanulmány szerzője, Dr. Xinfeng Liu, a kínai Nankingi Orvostudományi Egyetem munkatársa. „A kockázat csökkenéséhez vezető fehérjemennyiség nem volt sok, mindössze napi 20 gramm.”

A kutatás során 254 489 embert vizsgáltak átlagosan 14 évig, és ez idő alatt nyomon követték az étrendjüket és az egészségi állapotukat. A kísérletek közül kettőt Japánban végeztek, ahol az emberek kevesebb vörös húst fogyasztana, mint a nyugatiak, és több halat, ami viszont a stroke csökkent kockázatával hozható összefüggésbe. Dr. Liu azt javasolja, hogy mindenki kerülje a vörös húsok fogyasztását, mert ez az agyvérzés megnövekedett kockázatával függ össze.

„Ezek az eredmények is azt mutatják, hogy a stroke kockázata csökkenthető a vörös húsok más fehérjeforrásra, például halra történő cseréjével” – mondta Dr. Liu.

A fehérje vérnyomáscsökkentő hatást gyakorol, ami valószínűleg hozzájárul a stroke kockázatának csökkentéséhez. A stroke kockázatának csökkenése állati fehérjék esetében nagyobb mértékű volt, mint a növényi fehérjék esetében.