Zsibbad keze, lába? Több oka lehet! (2.)

A kar, a comb, a lábfej, vagy az arc zsibbadásának különböző okai lehetnek. Gyakran a hiányos vérellátás vagy egy becsípődött ideg felelős a kellemetlen panaszokért, de még olyan súlyos betegségeket is kísérheti zsibbadás, mint a porckorongsérv vagy a stroke. Vegyünk sorra néhány lehetséges okot, és nézzük meg, hogy mit tehetünk a zsibbadás ellen.

Carpalis alagút szindróma

Ha az ujjakban ismétlődő zsibbadás és kellemetlen bizsergés van, valószínűleg carpalis alagút szindróma áll a panaszok hátterében. Ilyenkor a csukló és az ujjak közötti részen idegszűkület áll fenn. A carpalis alagút szindróma okai igen változatosak lehetnek, például törés utáni csontos egyenetlenségek vagy ínhüvelygyulladás. Gyakran nem lehet közvetlen okot megállapítani. Speciális sín viselésével az ujjak zsibbadása általában megszüntethető.

Migrént, agyvérzész is jelezhet

Az idegcsatornák szűkülete nemcsak a karon, hanem a lábon is bekövetkezhet. Különösen gyakran fordul elő becsípődött ideg és az ehhez kapcsolódó zsibbadás a combban. Ezt hívjuk lágyéki alagút szindrómának). Itt a túlsúly, de akár a túl szűk nadrág miatt is károsodhat a comb bőrének idege.

Polyneuropathia

Polyneuropathián a perifériás idegrendszer betegségét kell érteni, ami a kéz és a lábfej érzészavaraival és zsibbadással jár. Ezeket irritált, gyulladt vagy sérült idegek okozzák. A betegség okától függően lehetnek más tünetek is, gyakran előfordul, például izomgyengeség.

Különleges forma a diabéteszes polyneuropathia, amelyet jellegzetes diabéteszes tünetek, például súlyos szomjúság, gyakori vizelés, fáradtság és kimerültség kísér. Cukorbetegség mellett polyneuropathia krónikus alkoholizmus, mérgezés vagy fertőzés következtében is kialakulhat.

Agyvérzés

Agyvérzéskor az agy már nem jut elegendő vérhez, így elég oxigénhez és tápanyaghoz. Mivel az érintett terület nem működik rendesen, előfordulnak különböző zavarok. Előfordulhat, hogy a kar vagy a láb érzéketlenné válik, és nem lehet mozgatni. Jellemzően az ilyen zsibbadás csak a test egyik oldalán jelentkezik. Egyéb tünetek, melyek agyvérzésre utalhatnak: fejfájás, szédülés, hányinger, látás- és beszédproblémák, bénulás. Ha fennáll az agyvérzés gyanúja, azonnal orvost kell hívni.

Fertőzés, migrén, daganat

Különböző baktérium- vagy vírusfertőzések okozhatnak zsibbadást a szervezetben. Az ilyen fertőzések közé tartozik például az övsömör vagy a Lyme-kór. A fej vagy az arc zsibbadása gyakran migrénes roham előfutára. Emellett a zsibbadás jelezhet keringési zavarokat és tumort az agyban, valamint szorongást vagy pánikrohamot. Az arc zsibbadását okozhatja égési vagy fagyási sérülés, vagy az arcidegek hibás működése. Sclerosis multiplex (SM) is vezethet az arc, kar, vagy láb zsibbadásához.

A B12-vitamin hiánya is kiválthat zsibbadást, ami gyakran fordul elő a nyelven. Ezen kívül a kéz és a láb is okozhat érzékelészavart. Ugyanis a B12-vitamin az idegrendszer számára döntő fontosságú, és hiánya zavarokhoz vezethet a központi idegrendszerben. A zsibbadás mellett a vitaminhiány miatt egyéb tünetek, mint például sápadtság, fáradtság és koncentrációs problémák is jelentkezhetnek.

(Németből fordította: Koncz László)