A mozgás legalább olyan hatékony, mint a gyógyszerek

A legfrissebb kutatási eredmények szerint – amely több mint 300 kísérlet adatainak összegzésével készült – a fizikai aktivitás – azaz bármilyen testmozgás – a gyógyszereknél sokkal hatékonyabban segíti az agyvérzésen átesett páciensek felépülését – és legalább olyan hatékony a cukorbetegség és a már kialakult szívbetegségek rosszabbodásának megelőzésében.

A mozgás legalább olyan hatékony, mint a gyógyszerekBritish Medical Journal című orvosi szaklapban publikált tanulmány elkészítése során a tudósok összesen 340 000 szívbeteg, krónikus szívelégtelenségben szenvedő, valamint agyvérzésen átesett, és cukorbeteg páciens adatait dolgozták fel.

A tudósok a vizsgálati adatok alapján bizonyítottnak látják, hogy a rendszeres testmozgás rendkívül hatásos eszköz lehet a túlélési esélyek javításában, de ez egyelőre természetesen nem jelenti azt, hogy a betegeknek fel kéne hagyniuk gyógyszereik szedésével.

A 305 kísérletben részt vevő páciensek nagy része gyógyszereket szedett a betegsége ellen, 57 kísérlet azonban (melyekben összesen 15 000 önkéntes vett részt) a testmozgás betegségekre gyakorolt hatásait vizsgálta.

A kutatásból kiderült, hogy bár a gyógyszeres kezelés leginkább a szívelégtelenségben szenvedőkön segített, a rendszeres testmozgás minden csoportban legalább olyan hatékony volt, mint a hagyományos gyógyszeres terápia. Azoknak a szívbetegeknek, akik rendszeresen mozogtak, de nem szedték az ilyenkor általában felírt gyógyszereket (például sztatinokat és a vérrögök kialakulása elleni szereket), pontosan akkora esélyük volt rá, hogy a betegségük a halálukat okozza, mint azoknak, akik szedték a gyógyszereket.

Hasonlóképpen, a cukorbetegek esetében is a túlélési esélyek pontosan ugyanúgy alakultak a magukat testmozgással és gyógyszerrel kezelők csoportjaiban.

„Hatalmas problémát jelent, hogy az orvosok egyre több gyógyszer írnak fel, a páciensek ugyanakkor egyre kevésbé aktívak – nyilatkozta Huseyin Naci, az LSE Health munkatársa – A brit felnőtteknek például mindössze 14 százaléka mozog rendszeresen.”

2010-ben átlagosan 17,7 receptet írtak fel az orvosok egy-egy páciens számára, ami jelentős növekedést jelent a 2000-es 11,2-höz képest. „Pedig, amint láthatjuk, a rendszeres testmozgás remek alternatívát jelenthet a gyógyszerekkel szemben, vagy akár velük kombinálva is” – nyilatkozta Naci.