Mozgás a csípőtáji háj ellen

Sport és túlsúly: ami első pillantásra összeegyeztethetetlennek tűnik, az a legfontosabb módszer a fogyásra és a testsúly kordában tartására. Alapvető szempont, hogy figyelembe vegyük a túlsúlyos emberek különleges körülményeit. Hogyan segíthet fogyni a sport és a testmozgás, és milyen edzésprogramot érdemes követniük a túlsúlyos embereknek?

Sporttáplálkozás nyáron

A nyár gyakran extrém meleg időjárása a sportolókat sem kíméli. Sok sportágban a nyár és az ősz eleje jelenti a versenyidőszakot, amikorra a csúcsformát kell időzíteni. Ez több szempontból sem egyszerű feladat! A nem profiként versenyző sportolók is rendkívül keményen edzenek, azonban kevesebb esetben áll mellettük sporttáplálkozás terén jártas szakember.

Napi 25 perc sport leküzdheti a bejglit (2.)

Hogyan védhetjük meg magunkat a túlzott táplálékfogyasztástól – erre ad választ egy tanulmány. Egy héten keresztüli folyamatos aerob tevékenység, mint például a gyaloglás, futás, szobakerékpározás vagy spinning meggátolhatja a nem kívánt kilók keletkezését és az anyagcsere-folyamat károsodását. Karácsonyi ünnepek előtt érdemes erre figyelni.

Napi 25 perc sport leküzdheti a bejglit (1.)

Hogyan védhetjük meg magunkat a túlzott táplálékfogyasztástól – erre ad választ egy tanulmány. Egy héten keresztüli folyamatos aerob tevékenység, mint például a gyaloglás, futás, szobakerékpározás vagy spinning meggátolhatja a nem kívánt kilók keletkezését és az anyagcsere-folyamat károsodását. Karácsonyi ünnepek előtt érdemes erre figyelni.

Egy kis pite belefér

Az évnek ez a szakasza a pite szezonja. Egy felmérés szerint az USA-ban a pitefogyasztás 20%-a az ünnepekre esik. A Nestlé szerint ez körülbelül 50 millió sütőtökös pitét jelent Hálaadáskor. De ha sportversenyre készül valaki, belefér egy kis kényeztetés? Csak most az egyszer? Vagy kétszer? Táplálkozási szakértők azt mondják, néha együnk egy szeletet.

Megfázáskor tilos a sport?

Szabad-e sportolni, ha megfáztunk? A vélemények megoszlanak, egyesek azt mondják, a sport segít a megfázás ellen, mások figyelmeztetnek az egészségügyi kockázatokra, például a szívizomgyulladásra. Lássuk, hogy mire kell ügyelni, ha megfáztunk, és mikor kell inkább szünetet tartani a sportolásban.

Heti 150 perc a hosszabb életért

Naponta több mint egy óra séta csökkenti leginkább a korai halálozás veszélyét – szól az új ajánlás. Az eredmények ellentmondanak annak a feltételezésnek, miszerint a hosszas vagy megerőltető mozgás inkább ártalmas. A napi több mint egyórás aktivitás akár évekkel is meghosszabbíthatja az életet, de már minimális edzés is ötödével csökkenti a kockázatot.

A zene fokozza a sportteljesítményt

Nem véletlen, hogy az emberek többsége a kedvenc dalait hívja segítségül, ha edzeni indul: egy illinois-i egyetem friss kutatása szerint a zene hatására erősebbnek és magabiztosabbnak érezzük magunkat, és a basszus ereje fontos szerepet játszik abban, hogy mennyire bizonyul hatékonynak az edzés, ill. ugyanígy fontos az is, hogy milyen sporthoz milyen zene szól.

Sport és kánikula veszélyes kombináció

A nyár a szabadtéri sportolási lehetőségek tárházát kínálja, azonban a hőségben való fizikai terhelés veszélyeket is rejthet – hívják fel a figyelmet a Georgiai Sportorvosi Központ szakértői. A sportolók különösen fogékonyak lehetnek a hőterhelés mellett végzett fizikai munka során a szervezet hűtési képességének kimerülésére, ami akár hőgutához is vezethet.

A mozgás legalább olyan hatékony, mint a gyógyszerek

A legfrissebb kutatási eredmények szerint – amely több mint 300 kísérlet adatainak összegzésével készült – a fizikai aktivitás – azaz bármilyen testmozgás – a gyógyszereknél sokkal hatékonyabban segíti az agyvérzésen átesett páciensek felépülését – és legalább olyan hatékony a cukorbetegség és a már kialakult szívbetegségek rosszabbodásának megelőzésében.