Sporttáplálkozás nyáron

A nyár gyakran extrém meleg időjárása a sportolókat sem kíméli. Sok sportágban a nyár és az ősz eleje jelenti a versenyidőszakot, amikorra a csúcsformát kell időzíteni. Ez több szempontból sem egyszerű feladat! A nem profiként versenyző sportolók is rendkívül keményen edzenek, azonban kevesebb esetben áll mellettük sporttáplálkozás terén jártas szakember.

A nyári sportolás is sok odafigyelést igényel, hiszen nem egyszerű alkalmazkodni az időjáráshoz. Elsőként beszéljünk az edzések időpontjáról. Nem véletlenül javasolják a szakemberek, hogy a magas UV-sugárzás miatt a nyári időszakban kerüljük a napon tartózkodást 12-15 óra között. Ha más időpontban nincs lehetősége edzeni a sportolónak, fokozottan figyeljen a megfelelő napvédelemre! Használjon napellenzős sapkát, ami alatt meg is nedvesítheti a fejét, hogy csökkentse a napszúrás kockázatát, és gondoskodjon a napvédelemről. Ezt nem nehéz kivitelezni, hiszen sportolóknak kifejlesztett napvédő krémek és sprayk is elérhetők.

Ásványi anyagok, könnyű ételek

Az edzés alatt is legyen a sportolónál elegendő folyadék. Ez lehet izotóniás ital is, hogy az ásványi anyagokat pótolni tudja. Az ENERGY FYTOMINERAL is segítségünkre lehet ebben, és saját frissítőnket is elkészíthetjük. A mozgás intenzitásától és hosszától függően egyszerű szénhidrátokat (cukrokat) tartalmazó italokat is használhatunk. Sajnos sok sportoló nem figyel oda a megfelelő hidratálásra, de ne feledkezzünk meg róla, mert ez olyan teljesítménynövelő tényező, ami könnyen rendelkezésünkre áll, és egyszerű beilleszteni a sportolási rutinba. Nyáron sportolás közben még nagyobb fokú az izzadás, folyadékvesztés, ezért még inkább figyelni kell szervezetünk egyensúlyára.

A nyári sporttáplálkozásban több célra is oda kell figyelni: az addig kialakított csúcsforma megtartására és időzítésére és a nyári hónapokhoz való alkalmazkodásra. A zöldség és a gyümölcs fogyasztás sokkal könnyebb az ilyenkor könnyen elérhető széles kínálat miatt. Ezeket bátran fogyaszthatjuk nyersen reggelihez, ebédre köretként, párolva vagy nyersen, főzelék vagy csőben sült formájában, vacsorára könnyed salátaként. A gyümölcsöket akár edzés előtt is beilleszthetjük az étrendbe, hiszen egyszerű szénhidrát tartalmuk gyorsan felszívódik, de frissítésként is ki lehet próbálni. A sportolók az emésztésük kímélése érdekében kerüljék a zsíros, nehéz ételeket. Válasszák inkább az ilyenkor népszerű grillezést, sütést, párolást. A tej és tejtermékeket korábbi szokásaik szerint fogyaszthatják.

Külföldi nyaralás alatt különösen legyenek körültekintőek az utazási betegségek, főleg a hasmenés elkerülése érdekében, hiszen nagyon el tudja rontani az addig felépített csúcsformát. Ennek elkerülésére segítségül hívhatjuk az ENERGY GREPOFIT termékcsaládot, amely erősíti a szervezet természetes védekezőrendszerét.

Ugyan sportolóként több dologra kell odafigyelni, ne felejtsék el maradéktalanul kiélvezni a pihenésre szánt időt! Jó pihenést, izgalmas versenyeket kívánok mindnyájuknak a nyárra!

Wachtler Petra
dietetikus, ENERGY szaktanácsadó

További információ az Energy menüpontunkban és az Energy cég honlapján. Ugyanott ingyenes orvosi és természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A dietetikus tanácsai: nyári hidratáció