Sport és kánikula veszélyes kombináció

A nyár a szabadtéri sportolási lehetőségek tárházát kínálja, azonban a hőségben való fizikai terhelés veszélyeket is rejthet – hívják fel a figyelmet a Georgiai Sportorvosi Központ szakértői. A sportolók különösen fogékonyak lehetnek a hőterhelés mellett végzett fizikai munka során a szervezet hűtési képességének kimerülésére, ami akár hőgutához is vezethet.

Sport és kánikula veszélyes kombinációA professzionális sportedző, Tim McLane szerint néhány egyszerű szabály betartása megelőzheti a problémát. Ugyan a sportolás lényege a keménység, de a forróság nem a megfelelő körülmény arra, hogy az ember megmutassa ezt.

Fontos, hogy felismerjük, a hőhatás miatti kezdeti tüneteket. A hőgörcs az izomzatra jellemző fájdalmas bénulás, mely kiindulhat a végtagokból, de a törzs izmaiból is. A hő okozta kimerülésre a fáradtság, a hányinger, a hányás és a szédülés jellemző. A legsúlyosabb a hőguta, melynél a szédülés mellett koordinációs zavarok és zavartság is jelentkezhet, de nem akár idegrendszeri görcsökben és halálozással is végződhet. Fontos tudni, hogy ezen állapotok mindegyike professzionális sürgősségi ellátást igényel.

Mindazonáltal, a laikus segítség is sokat jelenthet, például az érintett sportoló testének hideg folyadékkal való hűtése, vagy az itatás is csökkentheti a veszélyt. A sport alatti itatás céljából a víz helyett inkább az enyhén cukros oldatok javasoltak, mivel nem csupán a folyadékot, de az ionokat is pótolja, és a vércukorszintet is rendezi. Továbbá rosszullét esetén a sportolónak azonnal edzőjéhez kell fordulnia.