Milyen ruhát vegyünk fel nagy hőségben?

Száraz vagy inkább párás meleg az idő? Gondolkodjunk el ezen, amikor kiválasztjuk, mit vegyünk fel. Az egyre gyakoribbá váló, szélsőséges hőhullámok miatt a ruházatunk létfontosságú lehet. Ha jól döntünk, akkor akár 2 Celsius-fokkal magasabbra állíthatjuk a légkondicionálót – ez pedig kisebb energiafogyasztással és kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár.

Tíz módszer, hogy lehűljünk a kánikulában

Mivel egyre forróbb nyarakkal nézünk szembe, minden eddiginél fontosabbá vált annak tudatosítása, hogyan kerüljük el a magas hőmérséklettel járó egészségügyi veszélyeket. Íme néhány tipp, amely segít abban, hogy lehűljünk a perzselő hőségben. Csak néhány az alábbiakban részletezett tippek közül: evés, ivás, a víz okos használata, akupresszúra, shitali jógalégzés.

Melegben meztelenül

A mostani kánikulában igencsak aktuális a következő téma. A legtöbb ember tudja, hogy ha hűvösebb szobában alszik, akkor javul az alvás minősége. A hálószoba ideális hőmérséklete – írja a Medical News Today – 15,6 és 19,4 Celsius-fok között van. Ha meztelenül alszunk, azzal többek között a testünk belső hőmérsékletét is alacsonyabban tarthatjuk.

Sport és kánikula veszélyes kombináció

A nyár a szabadtéri sportolási lehetőségek tárházát kínálja, azonban a hőségben való fizikai terhelés veszélyeket is rejthet – hívják fel a figyelmet a Georgiai Sportorvosi Központ szakértői. A sportolók különösen fogékonyak lehetnek a hőterhelés mellett végzett fizikai munka során a szervezet hűtési képességének kimerülésére, ami akár hőgutához is vezethet.

Így tartsa hűvösen otthonát kánikula idején!

A nálunk szokatlan hőségben érdemes hűvösen tartani otthonunkat. Az emberek többségének nincs módja arra, hogy légkondicionált, hűs helyen töltse a nappalokat, és ha este hazaér, szeretne kissé felfrissülni. De hogyan lehet valóban hatékonyan hűteni a lakásunkat? Lássunk néhány ritkán hallott, megbízható tanácsot hőség idejére.

Házi limonádé – a leggyorsabb frissítő

Kevés finomabb és jobb szomjoltó van egy nagy pohár jeges limonádénál! A limonádéban az a jó, hogy finom, hűsít, gyorsan és szinte bármilyen gyümölcsből elkészíthető. Az előrejelzések alapján várható, hogy a kánikulát hirtelen felváltó őszi idő után visszatér a nyár, érdemes lesz tehát kipróbálni néhány frissítő receptet.

Hőségben: mit igyon a gyermek?

A gyerekek folyadékigénye az életkorral és az évszakokkal együtt változik. A kevés folyadékfogyasztás csecsemőknél könnyen vezethet kiszáradáshoz, nagyobb gyerekeknél pedig csökkenti a koncentrációs- és teljesítőképességet, fejfájás alakulhat ki. Kiszáradást okozhatnak a láz mellett a hasmenéssel, hányással járó betegségek, a nyári hőség, vagy télen a túlfűtött lakás. Mikor, mit és mennyit igyanak a gyermekek?

A szélsőséges hőmérséklettel együtt nő a szív eredetű halálozás gyakorisága

Egy új ausztrál kutatásból az derül ki, hogy a szélsőséges hideg és meleg időszakokban nő a szívbetegség eredetű korai halálozás kockázata. A Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes szeptemberi számában megjelent tanulmány szerint a kánikulai és a fagyos időszakokban magasabb a szívbetegséggel összefüggő halálozás gyakorisága. A kutatás vezetője, Cunrui Huang, a brisbane-i Queensland Műszaki Egyetem orvosi karának munkatársa szerint az elhízás terjedését és az éghajlatváltozást figyelembe véve az eredmény fokozott jelentőséggel bír.

Hogyan viseljük el a hőséget?

Egy-két napra ugyan visszatért az ősz, de a meteorológusok újabb kánikulahullámmal fenyegetnek. Ilyenkor naponta halljuk, hogy aki teheti, maradjon árnyékban, hűvös lakásban. Jó ez a tanács, csakhogy aki dolgozik, nemigen válogathat. Ha szerencséje van, kibírható a hőmérséklet a munkahelyén, de ha nem, adunk néhány tanácsot, hogyan tegye elviselhetőbbé a hőséget.

Védekezés kánikula idején

A nyár közeledtével és a hőmérséklet emelkedésével egyre nő a hőártalmak kockázata is. Ezekről, illetve a megelőzésükről adunk most pár tippet.