Védekezés kánikula idején

A nyár közeledtével és a hőmérséklet emelkedésével egyre nő a hőártalmak kockázata is. Ezekről, illetve a megelőzésükről adunk most pár tippet.

„Ha a melegben végzett testmozgásról beszélünk, senki sem legyőzhetetlen” – állítja Brendon McDermott a Tennessee Egyetem sportoktatója. „Szélsőséges esetekben, illetve ha az illető nem jut időben orvosi segítséghez, hosszú távú károsodás, vagy akár halál is bekövetkezhet.”

A leggyakoribb meleggel összefüggő megbetegedések közé tartozik például a terhelés okozta hőguta, amely akkor következik be, amikor a test maghőmérséklete meghaladja a 40 Celsius fokot. Tünetei görcsök és zavarodottság, hányinger, hányás, fejfájás és szédülés. Gyanúja esetén azonnal kérjünk orvosi segítséget. A hőkimerülés kevésbé súlyos, ettől függetlenül ezt is komolyan kell venni. Folyadék- vagy nátriumvesztés következtében alakul ki. Tünetei a koordináció hiánya, szédülés vagy ájulás, fejfájás, hányinger és makacs izomgörcsök. A beteget azonnal hűvös, árnyékos helyre kell vinni, és felpolcolt lábbal pihentetni kell, sok folyadék fogyasztása mellett. A testmozgás alatt illetve után erős fájdalommal és hosszan megmaradó izomgörcsökkel járó hőgörcsöt víz fogyasztásával, pihenéssel, nyújtógyakorlatokkal és magas nátriumtartalmú élelmiszerek fogyasztásával kezelik.

Annak érdekében, hogy elkerüljük e betegségek súlyosbodását illetve halálos kimenetelét, a szakértők azt javasolják, hogy a nagy melegben testedzést végző emberek hagyjanak elég időt az akklimatizálódásra. A testmozgás időtartamának illetve intenzitásának fokozatos beállításához akár két hétre is szükség lehet. Ezen kívül tartsanak szüneteket a gyakorlatok között, igyanak eleget a mozgás előtt, alatt és után, próbálják kora reggelre vagy késő estére időzíteni az edzést, amikor hűvösebb az idő, és főleg tudják, mikor kell leállni, mert láz vagy valamilyen meglévő betegség hajlamosabbá teheti az embereket a hőártalmakra.

(Forrás: medipress.hu)