Tíz módszer, hogy lehűljünk a kánikulában

Mivel egyre forróbb nyarakkal nézünk szembe, minden eddiginél fontosabbá vált annak tudatosítása, hogyan kerüljük el a magas hőmérséklettel járó egészségügyi veszélyeket. Íme néhány tipp, amely segít abban, hogy lehűljünk a perzselő hőségben. Csak néhány az alábbiakban részletezett javaslatok közül: evés, ivás, a víz okos használata, akupresszúra, shitali jógalégzés.

1. Maradjunk hidratáltak

A víz létfontosságú ahhoz, hogy egészségesen és hűvösen tartsuk magunkat. Ha dehidratáltak vagyunk, akkor csökken a szív- és érrendszeren keresztül áramló vér mennyisége, ami miatt a szív keményebben dolgozik, és így megemelkedik a test maghőmérséklete. Egy átlagos napon a legtöbb egészséges felnőttnek 2-3 liter vízre van szüksége. Meleg időben a szokásosnál többet kell innunk. Érdemes sima vízzel kezdeni, és a nap folyamán később átváltani elektrolitokat tartalmazó italokra, hogy pótoljuk az izzadással elveszített vizet és sókat. Ha valami hidegebbre vágyunk, akkor a gyümölcsökből és gyógynövényekből vagy gyümölcslevekből készült ízesített jégkockák hasznosak lehetnek.

A forró italok is hűsíthetnek, ha már melegünk van. Ez ellentmondásosnak tűnhet, és valóban, kezdetben forróbbnak érezzük magunkat tőlük, de ettől megizzadunk, ami csökkenti a testhőmérsékletet. Egyetlen kikötés van: az izzadságnak gyorsan el kell párolognia, így ez a megoldás nem fog működni, ha a forró hőmérséklet magas páratartalommal párosul, vagy ha valaki sok ruhát visel.

Kerüljük a koffeint, amely érösszehúzódást okoz, az erek összeszűkülése viszont felmelegíti a testet. Ha jeges kávéval vagy energiaitallal próbáljuk lehűteni magunkat, az átmenetileg hűsíthet, de aztán beindul a koffein melegítő hatása. Végül: hagyjuk el az alkoholt, mert annak vízhajtó hatása miatt többet kell vizelni, és súlyosan kiszáradhatunk.

2. Együnk okosan

Az evés növelheti a maghőmérsékletet, mivel a testünk azon iparkodik, hogy megeméssze és feldolgozza az ételt. Minél több kalóriát viszünk be, annál melegebb lesz a testünk. Ezért igyekezzünk könnyű ételeket enni. A saláták hűtenek, és az is előnyük, hogy nem kell forró tűzhely fölött raboskodni az elkészítésükhöz. A saláták gyakran tartalmaznak olyan összetevőket is, amelyeknek magas a víztartalmuk, például uborkát, salátát és paradicsomot. Ezek az ételek pótolják az elektrolitokat, miközben segítenek abban, hogy hidratáltak maradjunk.

Ha az az ötletünk támad, hogy a hideg ételeket inkább jégkrém formájában fogyasztanánk el, gondoljuk át újra. Sajnos a fagylalttól vagy a jégkrémtől valójában felmelegedhetünk, mivel a szervezet azon dolgozik, hogy megeméssze a kalóriákat. A szörbetek jobb alternatívát jelentenek. Az ízskála másik végén találjuk a fűszeres ételeket, amelyek – akárcsak a forró italok –, szintén lehűtenek minket. A fűszeres ételek ugyanis izgatják a hőre általában reagáló termoreceptorokat a bőrben, és azok a szokásos reakciókat – értágulat, kipirulás és izzadás – váltják ki, amelyek segítenek lehűlni. A fűszerek az étvágyat is fékezhetik, és segíthetnek abban, hogy könnyebb ételeket fogyasszunk.

3. Használjunk ventilátort, de csak néha

A ventilátorok azáltal hűtenek le minket, hogy felgyorsítják az izzadság párolgását, de nem minden helyzetben működnek egyformán jól. A ventilátor használatától a száraz hőségben valójában rosszabbul is érezhetjük magunkat. Az izzadság minden extra segítség nélkül elpárolog, ha nagyon meleg és száraz idő van, így ilyen körülmények között a ventilátorok csupán fojtogató levegőt árasztanak, ami egy konvekciós sütőhöz hasonló környezetet teremt, és kiszáradást okozhat. A ventilátor motorja pedig még melegebbé teheti a helyiséget. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is azt tanácsolja, hogy ne használjunk ventilátort a 35ºC feletti hőmérsékleten.

Párás körülmények között azonban a ventilátorok enyhülést hozhatnak. Fokozhatja a hűsítő érzést, ha vízzel párásítjuk a testünket, vagy ha fém- vagy üvegtálban jégkockákat teszünk a ventilátor elé.

4. Bánjunk okosan a vízzel

A víz nem csak ivásra való, más módon is enyhíthet a hőségen. A testünkön 4 fő terület van, ahol a nagy erek a bőrfelszínhez közel helyezkednek el: a nyak, mindkét hónalj és az ágyék tájéka. Ha ezekre a területekre hideg, nedves ruhát vagy vászonba bebugyolált jégakkut teszünk, gyorsan lehűlünk. A sürgősségi osztály orvosai is ezt teszik, ha hőguta áldozatain akarnak segíteni. Még a szoba-hőmérsékletű vízzel való borogatás is jobb, mint a semmi.

A hideg borogatás alkalmazása az arcokon, a tenyéren és a talpon – ahol az erek nem húzódnak össze a hideg borogatás hatására – szintén hatásos lehet. A hűtés másik jó módja, ha a kezét – amelynek nagy a felülete a térfogatához viszonyítva, ami hajlamosítja a hőveszteségre – és a lábát hideg vízbe teszi. Végül a langyos fürdő, 27 ºC-os vízzel, bizonyítottan az egyik leghatékonyabb hűtési módszer.

5. Öltözzünk a hőséghez igazodva

Meleg időben válasszunk világos színű és könnyű ruhákat. Az olyan anyagok, amelyek „lélegzőek” és átengedik a levegőt az anyagon, hűvösebben tartanak, mivel lehetővé teszik a levegő keringését anélkül, hogy megrekedne, így a levegő eláramlik a bőr mellett, és elviszi a meleget a testről, míg mögötte hűvösebb levegő áramlik be. Az olyan szövetek, mint a pamut és a vászon, a leginkább légáteresztők közé tartoznak, a „nedvességelvezető” anyagokból készült csúcstechnológiás sportruházat pedig az izzadtságot a bőrről az anyag külső rétegeibe szállítja, ahol az elpárologhat.

6. Használjunk naptejet

A leégés korlátozza a szervezet azon képességét, hogy megszabaduljon a hőtől, mivel veszélyezteti a bőr keringését és az izzadást. A bőr által elnyelt ultraibolya (UV) sugárzás a genetikai anyagot is károsíthatja, és növelheti a rák kockázatát. A szakértők olyan széles spektrumú fényvédő krém használatát javasolják, amelynek fényvédő faktorszáma (SPF) legalább 15. Körülbelül 20 perccel azelőtt kenjük be a bőrt, hogy kimegyünk a napra. Ennek oka, hogy a fényvédők általában emulziós formulák, amelyeknek meg kell száradniuk, és fizikailag kötődniük kell a bőrhöz, hogy filmréteget képezzenek.

A fényvédő krém különösen fontos 10 és 16 óra között, és persze az a legjobb, ha nem megyünk ki a szabadba, amikor a legerősebben süt a nap. Ha mégis megtesszük, fontoljuk meg a kalap, a napszemüveg és a védőruházat viselését.

7. Kezeljük az akupresszúra masszázspontjait

Az akupresszúra a hagyományos kínai orvoslás egyik módszere, amely az energiaáramlás – csi, qi vagy chi – fokozódását eredményezi a test kulcsfontosságú pontjaira gyakorolt nyomás vagy nyomogatás, masszírozás segítségével. Hasonló az akupunktúrához, azzal a különbséggel, hogy speciális tűk helyett kézi nyomást alkalmazunk ujjbeggyel vagy ujjpercekkel. A nyomást finoman és határozottan, nyomáspontonként legfeljebb 3 percig alkalmazzuk. A kézen (Vab-4, Sz-8) és a könyök közelében (Szb-3, Vab-11) található akupontok kezelése segíthet a lehűlésben.

8. Végezzünk speciális jógalégzést a nyelven át (shitali)

A jógamesterek a shitali pránájáma nevű jógalégzést ajánlják, amely hűsítő hatást gyakorol a testre és az elmére egyaránt.

A hűsítő (shitali) légzés elvégzéséhez üljünk kényelmes ülőhelyzetbe. Csukjuk be a szemet, és lazítsuk el a testet. Nyújtsuk ki a nyelvet, és a széleit felhúzva képezzünk belőle U vagy cső alakot. (Ha ezt nem vagyunk képesek megtenni, szorítsuk össze az ajkainkat, és alakítsunk ki egy kis „o” formát a szájunkkal.)

Lassan lélegezzünk be a nyelvünkön át ebben a csőpózban. Ezután csukjuk be a szádat, és engedjük ki a levegőt az orrunkon. Ismételjük meg 5-8 alkalommal. A shitali légzést legfeljebb 5 percig végezzük.
Hidegséget fogunk érezni a nyelven és a szájpadláson. Gyakorlással mindinkább képessé válunk arra, hogy növeljük a belégzés időtartamát és fokozzuk a hűtőhatást.

9. Korlátozzuk az erőteljes testmozgást

A nagy hőségben végzett testmozgás fokozott stresszt jelent a szervezet számára. Avégett, hogy lehűtse magát, a szervezet több vért küld a bőrfelszínre. Ezáltal az izmoknak kevesebb vér jut, aminek következtében a szívnek erőteljesebben kell működnie, és emelkedik a pulzus.

Súlyosbítja a helyzetet a magas páratartalom, mivel nem engedi, hogy az izzadság könnyen elpárologjon a bőrről, ez pedig tovább fokozza a testhőmérsékletet. Ez görcsökhöz, ájuláshoz, vagy rosszabb esetben hőkimerüléshez, majd hőguta kialakulásához vezethet. Jobb, ha egyszerűen szabadnapot adunk magunknak.

10. Keressük a zöld területeket

A fák és a növények a gyökereiken át veszik fel a vizet, a leveleiken keresztül pedig átáramoltatják azt. Ezáltal hűvösebbé válik a közvetlen környezetük, hiszen a környező levegő hőjét használják fel a víz párolgásának elősegítésére. A fák hűsítő árnyékot is kínálnak. Nyáron a nap energiájának mindössze 10-30%-a éri el a fák alatti talajt. A fennmaradó részt a lombkorona levelei elnyelik és fotoszintézisre használják fel, vagy visszaverik a légkörbe. Kutatások szerint a kifejlett fákkal övezett külvárosi területeken 2-3 Celsius-fokkal hűvösebb lehet, mint a fák nélküli városrészekben.

(Angolból fordította: K. G.)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Gyógynövények kánikula idejére