Milyen ruhát vegyünk fel nagy hőségben?

Száraz vagy inkább párás meleg az idő? Gondolkodjunk el ezen, amikor kiválasztjuk, mit vegyünk fel. Az egyre gyakoribbá váló, szélsőséges hőhullámok miatt a ruházatunk létfontosságú lehet. Ha jól döntünk, akkor akár 2 Celsius-fokkal magasabbra állíthatjuk a légkondicionálót – ez pedig kisebb energiafogyasztással és kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár.

Fehér vagy fekete?

Ami a színeket illeti, a legtöbb ember nyáron fehéret visel, mivel a fehér szín visszaveri a napsugarakat, nem pedig elnyeli a fényt, mint a fekete.

Ez az elmélet azonban bonyolultabbá válik, amikor a ruházat vastagságáról és illeszkedéséről kezdünk beszélni, mivel a hőt nemcsak a nap sugározza, hanem a testünk is. Amikor a testünkből származó hő a fehér ruházatot éri, visszaverődik ránk.

1980-ban azt vizsgálták, hogy a beduinok – az Arab-félsziget, a Közel-Kelet és Észak-Afrika sivatagos területein élő őslakos, félnomád nép – miért viselnek fekete köntöst a sivatagban. A kutatók megállapították, hogy a hőterhelés ugyanolyan mértékű, akár fekete, akár fehér köntöst viselnek a törzs tagjai.

Hogyan lehetséges ez?

A fekete színű szövetek jobban sugározzák a hőt, illetve elnyelik a testből kiáramló hőt, így ez is szerepet játszhat a test lehűtésében. A beduinok titka a bő, fekete ruházat viselése, különösen akkor, ha szeles az idő. A laza fekete ruhák felmelegítik a szövet és a bőr közötti teret, elősegítve a felfelé irányuló légáramlást – mint egy kémény –, és hűsítő enyhülést biztosítanak.

„A forró sivatagnak kitett beduin hőmennyisége ugyanannyi, akár fekete, akár fehér köntöst visel”, jegyzi meg a tanulmány. „A fekete köntös által elnyelt többlethő elveszett, mielőtt elérte volna a bőrt”, magyarázza a tanulmány.

Ruhánk illeszkedése és anyaga fontosabb, mint a színe

A ruházat illeszkedése tehát valójában fontosabb, mint a színe. Ha azonban szűk szabású ruhákat akar viselni, akkor maradjon a fehérnél.

„Az anyagválasztás döntő fontosságú”, mondja Heather Newberger stylist és divatszakíró. „Ha egy túlméretezett farmer overallt visel, sokkal melegebbnek fogja érezni magát, mint a barátnője egy szűkebb, gézből vagy sifonból készült ruhában”.

Ami az illeszkedést illeti, a könnyű szövött anyagok – például a pamut és a selyem – általában jobban, lazábban lógnak, mint a kötöttek. Ez különösen akkor fontos, ha párás az idő. Száraz melegben a nedvszívás önmagában is elég lehet, mert az izzadság felszívódik a testből, és elpárolog a melegben. Ha párás és meleg van, a körülöttünk lévő levegő már telített vízgőzzel, ami azt jelenti, hogy a ruha által felszívott izzadságnak már nincs hová távoznia.

A textúrával rendelkező anyagok – mint például a seersucker vagy a sportpólókban gyakran használt pique – szintén segítenek, hogy a ruházat ne tapadjon a bőrhöz, ne legyen szűk és szorosan illeszkedő, hanem szinte „emelkedjen fel” róla. Célszerű olyan anyagot választani, amely átengedi a vízgőzt, így nem akadályozza az izzadság elpárolgását.

„A ruhák tekintetében jobb, ha olyan anyagot használunk, amely átengedi a vízgőzt, így nem akadályozza az izzadság párolgását”, mondja Rhett Allain, a Southeastern Louisiana Egyetem fizika docense. „Néhány újabb, sportalapú anyag így viselkedik. A pamut viszont nem áll olyan jól ezzel”.

Pamut, vászon és társai

Minden textilanyag valamilyen mértékben „csapdába ejti” a test által kibocsátott infravörös sugárzást, ami segít melegen tartani minket hideg időben, de nem ideális egy forró napon, ezért fontos a lélegző ruházat viselése. A bevonat nélküli pamut, a vászon, a nejlon és a poliészter mind bizonyos fokig légáteresztő anyagnak minősül – ami azt jelenti, hogy az izzadság és a hő távozik az anyagon keresztül. Ezek azonban különböznek a nedvszívó anyagoktól, amelyek aktívan vonják el a vizet a testből.

A pamut és a poliészter elnyeli és visszaveri az őket érő infravörös sugárzás nagy részét – közel 99%-át –, ami azt jelenti, hogy az infravörös képeken gyakran fehérnek tűnnek. Ezek az anyagok azonban a látható fény 30-40%-át is átengedik. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói szerint ez a kombináció a test gyorsabb felmelegedését okozhatja, mint amilyen gyorsan egyébként felmelegedne. Ez azért következik be, mert a bejövő látható fény hőt termelhet, amely aztán nem tud a test által termelt infravörös sugárzásként távozni.

De a szervezet másik hűtési mechanizmusa, az izzadás, ugyancsak szerepet játszik. A pamut felszívja ugyan a nedvességet, de nem szárad meg gyorsan, ezért ha sokat izzadunk, a ruhánk nedves marad, így kevésbé lesz kényelmes. A lenvászon széles körben használatos, mivel nagy szálai miatt kiválóan lélegzik, de a pamuthoz hasonlóan lassan szárad. A merinógyapjú népszerű választás a szabadtéri sportolók körében, mivel lélegző és nedvességelvezető, de nem tartja meg a szagot.

Nejlon, poliészter, bambusz

A legtöbb aktív ruházatban nejlont és poliésztert használnak, mert ezek elvezetik a nedvességet és gyorsan száradnak – igen ám, de megtartják a szagokat. A kutatások azt is kimutatták, hogy a nejlonnak nagyobb a nedvességfelvevő és jobb a nedvszívó képessége, mint a poliészternek, de lassabban szárad. Az olyan szintetikus szálak, mint a nejlon és a poliészter esetén kényelmetlen érzés lehet, ha nedvesek, ezért egy tanulmány azt javasolja, hogy viseljünk bambuszból készült ruházatot, amely alacsony hővezető képességű, és a kényelem terén sem jár kompromisszummal.

Ha igazán hűvös érzést akar, akkor vetkőzzön le, amennyire csak lehet, mondja George Havenith, a Leicestershire-i Loughborough Egyetem (Egyesült Királyság) környezeti fiziológia és ergonómia professzora. Bár a ruhák megvédik a bőrt az égéstől, a meztelenség jobb a hűvösség megőrzése szempontjából. Minél kevesebb ruhát viselünk, annál több lehetőség nyílik a bőr és a levegő közötti párolgó hőcserére. Bár természetesen a bőr védelme az UV-sugaraktól továbbra is elsődleges fontosságú marad.

Új, szerkezetváltoztató ruházati anyagokat fejlesztenek ki

De lehetnek modern alternatívák: olyan új anyagok és szövetek, amelyek segítenek a test hűtésében. A sportruházati cégek milliókat fektetnek be az intelligens szövetek tervezésébe, és a kutatók is intenzíven vizsgálják, hogy mely szövetek tartják hűvösebben a testet. Az MIT kutatói szerint a legfontosabb az olyan anyag használata, amely lehetővé teszi, hogy a hő hatékonyabban távozzon a testből, a látható fény számára átlátszatlan, vagyis visszaveri és nem nyeli el a napfényt, ugyanakkor az infravörös tartományban átlátszó, tehát lehetővé teszi, hogy a hő távozzon a testből – ahelyett, hogy az anyag és a bőr közé szorulna.

Megállapították, hogy a nejlon- és poliészterszálak vékonyabbá – körülbelül egy mikrométer átmérőjűvé – téve, majd 30 mikrométer vastagságú fonallá fonva segíthetnek viselőjüknek a kellemesebb testhőmérséklet fenntartásában.

Az amerikai Marylandi Egyetemen olyan bevonattal ellátott szintetikus szálakat is kifejlesztettek, amelyek a külső körülmények hatására megváltoztatják a szerkezetüket: a hőmérséklet emelkedésével több hőt adnak le. Az adaptív fonal kitágul és összehúzódik, megváltoztatva a szálak közötti teret. A nagyobb távolság lehetővé teszi, hogy a textil lélegezzen, a hő pedig kisugározzon, így a ruha viselője lehűlhet.

Egy másik kutatócsoport olyan ruhadarabokkal kísérletezett, amelyeket lapos és hajlított csíkokkal fűztek össze, hogy több mint 2 Celsius-fokkal segítsenek lehűteni a testet. Meleg időben a csíkok a levegő felé hajlanak, így elvezetve a hőt a testből.

Mások olyan „fázisváltó” anyagokat vizsgálnak, amelyek speciális kapszulákat vagy anyagszálakat tartalmaznak. Ezek felmelegedve megolvadnak, és segítenek elnyelni a felesleges hőt.

Viseljünk vizes ruhát?

Talán a legjobb módja annak, hogy a hőségben hűvösek maradjunk, ha vizes ruhát viselünk, mutat rá Allain. A víznek ugyanis hőenergiára van szüksége ahhoz, hogy elpárologjon, és miközben a folyadékból gőz lesz, felhasználja a testből származó hőt, így hűti a bőrt és csökkenti a testhőmérsékletet.

Mindezek után világos: a megfelelő hőmérsékletet biztosító ruházat kiválasztása kicsit összetettebb döntést igényel annál, mint hogy egyszerűen csak magunkra kapunk egy fehér pólót. De a jól megválasztott anyag, a megfelelő szabás és időnként egy kis víz segíthet abban, hogy alacsonyan tartsuk a testhőmérsékletet, amikor hőség van – és közben spóroljunk a légkondicionálás költségein is.

(Angolból fordította: K. G.)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Tíz módszer, hogy lehűljünk a kánikulában