Milyen ruhát vegyünk fel nagy hőségben?

Száraz vagy inkább párás meleg az idő? Gondolkodjunk el ezen, amikor kiválasztjuk, mit vegyünk fel. Az egyre gyakoribbá váló, szélsőséges hőhullámok miatt a ruházatunk létfontosságú lehet. Ha jól döntünk, akkor akár 2 Celsius-fokkal magasabbra állíthatjuk a légkondicionálót – ez pedig kisebb energiafogyasztással és kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár.

Így hűtheti le magát éjszaka

Nyáron időnként trópusi meleg van. Napközben ez még elviselhető, de nagyon kellemetlen, ha az éjszakai pihenésünket fenyegeti. Napközben, amíg a strandon fekszünk és fagyit eszünk, nincs nagy baj, de esténként, amikor az ágyban fekve aludni próbálunk, jön a szenvedés. Izzadás, nyirkos ágynemű és forgolódás… Hogyan vészeljük át az éjszakákat?

Így tartsa hűvösen otthonát kánikula idején!

A nálunk szokatlan hőségben érdemes hűvösen tartani otthonunkat. Az emberek többségének nincs módja arra, hogy légkondicionált, hűs helyen töltse a nappalokat, és ha este hazaér, szeretne kissé felfrissülni. De hogyan lehet valóban hatékonyan hűteni a lakásunkat? Lássunk néhány ritkán hallott, megbízható tanácsot hőség idejére.

Hőségben: mit igyon a gyermek?

A gyerekek folyadékigénye az életkorral és az évszakokkal együtt változik. A kevés folyadékfogyasztás csecsemőknél könnyen vezethet kiszáradáshoz, nagyobb gyerekeknél pedig csökkenti a koncentrációs- és teljesítőképességet, fejfájás alakulhat ki. Kiszáradást okozhatnak a láz mellett a hasmenéssel, hányással járó betegségek, a nyári hőség, vagy télen a túlfűtött lakás. Mikor, mit és mennyit igyanak a gyermekek?

Vigyázat: hőség, életveszély!

A hőség nem csupán kellemetlen, hanem növeli a halálesetek számát is. A most elkészült az hőségtérkép naponta előre jelzi, hogy az adott napon a hőség mennyivel növeli a halálesetek számát az egyes megyékben. Segítségével nagyobb eséllyel védekezhetünk, vigyázhatunk magunkra és családtagjainkra.